Biznis

potvrdio ministar pavić:

Najesen prvi ugovori iz programa Zaželi, zaposlit će se tri tisuće žena

Najesen prvi ugovori iz programa Zaželi, zaposlit će se tri tisuće žena
Patrik Macek/PIXSELL

U sklopu Programa zapošljavanja žena - Zaželi zaposlit će se tri tisuće žena, a prvi će ugovori na osnovu odobrenih programa biti potpisani najesen, rekao je u utorak ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić predstavljajući taj program u Brodsko-posavskoj županiji.

"Ovim projektom zaposlit ćemo 3000 žena. Svaka od njih pomagat će četiri staračka domaćinstva", rekao je ministar Pavić te najavio kako očekuje da će već najesen biti potpisani prvi ugovori na osnovu odobrenih programa.

Na radionici u Slavonskom Brodu predstavljanje 400 milijuna kuna vrijednog programa pratilo je pedesetak predstavnika jedinica lokalne samouprave i udruga.

Program Zaželi namijenjen je zapošljavanju žena koje pripadaju skupini teško zapošljivih. U Hrvatskoj je među nezaposlenima trenutno 58 posto žena, a u Slavoniji taj udio iznosi 64 posto.

Prema ministrovim riječima, program Zaželi fokusiran je na područje Slavonije i Zagore u Dalmaciji.

Novinari su ministra Pavića zamolili da prokomentira pokazatelje o broju nezaposlenih, uzimajući u obzir da znatan broj osoba koje traže posao nije u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, te da službenim statistikama smanjenja broja nezaposlenih pridonose i odlasci iz Hrvatske.

"Svjestan sam brojki koje dolaze iz Njemačke i Irske, ali svjestan sam i brojki koje imamo iz MUP-a i Statističkog zavoda. Nemamo egzaktne brojke, no trendovi su ohrabrujući u smislu rasta zaposlenosti. Imamo 55.000 zaposlenih više. Svjesni smo problema iseljavanja, upravo zato radimo ovakve specijalizirane programe, kojih će biti još i za mlade i za osobe s invaliditetom", rekao je Pavić.

Ministarstvo ove godine planira kroz lokalno partnerstvo za zapošljavanje svakoj županiji dodijeliti dva milijuna kuna.


Reci što misliš!