Biznis

Rast konkurencije

Ryanair znatno smanjuje cijene svojih karata

Ryanair znatno smanjuje cijene svojih karata
PIXSELL

Irski niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair poručio je, uz objavu poslovnih rezultata, da bi cijene karata za letove na pojedine destinacije mogao smanjiti i do 9 posto, s obzirom na pojačanu konkurenciju u industriji zračnog prijevoza u idućih nekoliko mjeseci

Najava ovog, po broju putnika najvećeg europskog niskotarifnog zrakoplovnog prijevoznika, uslijedila je nakon sličnih komentara o cjenovnom pritisku od strane Ryanairovih konkurenata proteklih tjedana.

Konkurencija raste, s obzirom da su zrakoplovne tvrtke preusmjerile svoje kapacitete iz Turske i sjeverne Afrike, kažu iz Ryanaira. Najava je uslijedila nakon što je Ryanair ostvario 55-postotni rast dobiti u tromjesečju, objavljuje poslovni.hr

Dobit prije oporezivanja u tri mjeseca, zaključno s 30. lipnja, porasla je na 397 milijuna eura, potaknuta snažnijom potražnjom za Uskrs, dok su prihodi skočili za 13 posto, na 1,68 milijardi eura.

Prosječna cijena karte tijekom tromjesečja porasla je za 1 posto, na 40,3 eura, iako iz Ryanaira poručuju da je to rezultat mnogo snažnijeg poslovanja tijekom uskrsnih blagdana.

Iz zrakoplovne kompanije kažu da očekuju pad cijena karata za 5 posto do kraja rujna te za 8 posto u idućih šest mjeseci, odnosno do kraja ožujka slijedeće godine.

"Očekujemo da će cjenovno okruženje zadržati vrlo visoku kompetitivnost", izjavio je izvršni direktor Michael O'Leary. Iz zrakoplovnih kompanija Easyjet i Wizz Air su također poručili da će cijene biti pod pritiskom ovog ljeta.

Ryanairovi čelnici su također ponovili upozorenja oko mogućih velikih poremećaja u letovima između Velike Britanije i Europe, u slučaju da se u pregovorima o Brexitu ne postigne bilateralni sporazum o letenju. Naglasili su da bi to moglo dovesti do otkazivanja letova te seljenja poslovanja u inozemstvo.

"Želimo jasnu situaciju kako bi mogli planirati naše rasporede za 2019. godinu", kazao je financijski direktor Neil Sorahan za BBC.


Reci što misliš!