Biznis

Ministar financija potvrdio

Marić: očekujemo iduće godine rast BDP-a za 2,8 posto

Marić: očekujemo iduće godine rast BDP-a za 2,8 posto
Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić uoči sjednice Vlade izjavio je kako očekuje rasta BDP-a za 2,8 posto za iduću godinu.

"Za ovu godinu je 3,2 kako je bilo, za iduću godinu je 2,8. Ima određenih korekcija i promjena u smislu pojedinih sastavnica rashodne strane BDP-a. Uzimajući u obzir makroekonomske pokazatelje koji su do sad objavljeni, neka očekivanja, naravno da smo uzeli u obzir i Agrokor, to smo također u smjernicama obradili", rekao je Marić.

Na upit očekuju li utjecaj Agrokora tek u sljedećoj godini Marić kaže smjernice su u tom smislu projekcija gotovo identične programu konvergencije. A je li Vlada odustala od kupnje INA-inih dionica?      
 
"Ne bih rekao da je odustala. Vi znate da je to jedan složen i kompleksan proces koji treba i određeno vrijeme i puno analiza i rada na tome", izjavio je ministar financija, a zašto se savjet za INA-u baš i ne sastaje, nije htio komentirati. Osvrnuo se i na olakšice za branitelje, to jest hoće li se vidjeti na rashodnoj strani 2018.

"Pa naravno dio Zakona u hrvatskim braniteljima je u javnoj objavi, o njemu će biti još govora. Jedan dio je predviđen ovim smjernicama. Jedan dio mjera će stupiti na snagu po donošenju, odnosno u kratkom roku,a jedan dio mjera će biti biti vremenski razgraničen, ovisno o fiskalnim mogućnostima", objasnio je Marić.Nije pala odluka da osnovica za javne službe raste za 2 posto. Marić kaže nije prvi put da postoji razlika između javnih i državnih službi.

"Razgovarali smo sa sindikatima i jednima i drugima. Sa sindikatima državnih službenika smo postigli sporazum. Sličan sporazum i ponuda je bila važeća i za sindikate javnih službi, oni to nisu prihvatili. I dalje ćemo razgovarati, u svakom slučaju čekaju nas i razgovori o kolektivnom pregovaranju", istaknuo je ministar Marić.


Reci što misliš!