Biznis

HTZ priopćenje

Dodijeljene financijske potpore Hrvatske turističke zajednice kroz četiri Javna poziva

Dodijeljene financijske potpore Hrvatske turističke zajednice kroz četiri Javna poziva

Danas je u Glavnom uredu HTZ-a održana 20. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi vijeća usvojili odluke o dodjeli potpora Hrvatske turističke zajednice za 2017. godinu u ukupnom iznosu od 20.765.000,00 kuna.

Sjednicu je vodio ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice Gari Cappelli, koji je na početku sjednice članove vijeća obavijestio o vrlo dobrim pokazateljima ove turističke godine. Ovo je ujedno i prva sjednica Turističkog vijeća na kojoj je sudjelovao novi direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić, koji je na ovu funkciju izabran jednoglasnom odlukom članova vijeća na 19. sjednici održanoj 5. srpnja ove godine.

„Iako je Hrvatska kao destinacija najprepoznatljivija po svojim prirodnim ljepotama i njenoj očuvanošću, svjesni smo da je potrebno puno više kako bi privukli još veći broj gostiju tijekom čitave godine. Samim time, da bi bili što konkurentniji, iznimno je važno stvarati dodatne ponude i motive za dolazak turista u Hrvatsku. Pomaci su itekako vidljivi, a potvrda toga je turistički promet u ovoj godini gdje smo ostvarili izvrsne rezultate u predsezoni, ali i tijekom srpnja. Upravo zato, važno je nastaviti poticati razvoj svih segmenata naših turističkih ponuda kao što su manifestacije, ali i stvaranje novih sadržaja na nerazvijenim područjima te unapređenje upravljanja destinacijama. Siguran sam da će kroz ove potpore naše destinacije postati još kvalitetnije, bogatije i u konačnici još konkurentnije“, poručio je ministar turizma Gari Cappelli.

S ministrom se složio i direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić, koji je naglasio važnost financijskih potpora za turistički sektor. „Financijske potpore Hrvatske turističke zajednice, ali i one Ministarstva turizma, predstavljaju važan segment daljnjeg razvoja turističkog sektora jer se tako osigurava stabilnost i konkurentnost, a potiču se i daljnja ulaganja svih ostalih subjekata. Također, ova sredstva predstavljaju ulaganje u kvalitetu ponude i sadržaja, odnosno u stvaranje motiva dolazaka i sam razvoj turizma na razini destinacija, koje su same kandidirale projekte sukladno svojim strateškim smjernicama“, zaključio je direktor Staničić.

Potpore događanjima i programima destinacijskih menadžment kompanija u 2017. godini

Na Javni poziv za potpore događanjima u 2017. godini pristigle su ukupno 433 prijave, od kojih je u razmatranje uzeto 373 prijava, s obzirom da njih 60 nije zadovoljavalo uvjete natječaja. Financijsku potporu Hrvatske turističke zajednice ostvarilo je 215 prijavljenih programa podijeljenih u tri propisane mjere ovog Javnog poziva u ukupnom iznosu od 11.500.000,00 kuna. Tako je kroz mjeru 1 - potpore događanjima u PPS razdoblju na turistički nerazvijenim područjima, dodijeljeno 1.140.000,00 kuna, dok je kroz mjeru 2 - potpore nacionalnim i regionalnim događanjima, dodijeljeno ukupno 5.710.000,00 kuna. Iznos od 4.650.000,00 kuna je dodijeljen kroz mjeru 3 za TOP događanja. Na Javni poziv za dodjelu potpora programima destinacijskih menadžment kompanija u 2017. godini kandidirano je ukupno 76 programa, dok je u razmatranje uzeto 67 programa jer 9 programa nije odgovaralo uvjetima natječaja. Financijsku potporu ostvarila su 32 programa u ukupnom iznosu od 1.765.000,00 kuna.

Odobrene i potpore za turistički nerazvijena područja

Na Javni poziv za potpore turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima u 2017. godini pristiglo je ukupno 364 prijavljenih programa, a utvrđeno je da pojedine kandidature nisu sukladne namjenama koje su propisane Javnim pozivom. Sukladno navedenom, financijsku potporu ostvarila su ukupno 223 programa u ukupnom iznosu od 4.500.000,00 kuna. Na Javni poziv za dodjelu potpora projektima turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima u 2017. godini kandidirano je ukupno 170 projekata, od kojih je u razmatranje uzeto 125 važećih projekata. Odlukom Turističkog vijeća odobrena je potpora za 54 projekta u ukupnom iznosu od 3.000.000,00 kuna.

Dodajemo kako su članovi Turističkog vijeća također raspravljali o izvješćima predstavništava Hrvatske turističke zajednice o održanim konzultacijama s partnerima u vezi provedbe strateških projekata u 2018. godini. „Strateški cilj Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice je razviti i pozicionirati Hrvatsku kao aviodestinaciju i to posebice u razdobljima pred i posezone jer ćemo na taj način moći govoriti o potpunoj turističkoj godini, a ne samo o sezoni“, zaključio je ministar Cappelli. Poziv za iskazivanje interesa za provedbu strateških promotivnih kampanja na emitivnim tržištima u 2018. godini bit će objavljen na hrvatskom i engleskom jeziku, a komunikaciju sa zainteresiranim partnerima preuzet će predstavništva Hrvatske turističke zajednice za svoja tržišta te Glavni ured HTZ-a za ostala.


Reci što misliš!