Biznis

NAJBOLJA SEZONA DO SADA

Sa 12 posto više noćenja hrvatski kampovi očekuju rekordnu godinu

Sa 12 posto više noćenja hrvatski kampovi očekuju rekordnu godinu

Hrvatski kamping sektor ove godine očekuje da će ostvariti više od lanjskih 17,2 milijuna noćenja, što bi bila njihova najbolja godina dosad, a u prilog tome ide podatak da je do sredine kolovoza u kampovima ostvareno gotovo 12 posto više noćenja nego lani, kao i očekivanje dobre posezone, ističu iz KUH-a.

"Rezultati kampova ove su godine vrlo dobri. Od otvaranja kamping sezone u rano proljeće do sredine kolovoza zabilježeno je gotovo 12 posto više noćenja nego lani, a kako očekujemo i jako dobru posezonu, s naznakama da će neki kampovi raditi i dulje nego lani, do kraja listopada, vjerujemo da će ova godina za kampove biti najbolja do sada", naglašava za Hinu direktor ureda KUH-a (Kamping udruženja Hrvatske) Adriano Palman.

Ističe i da se u Hrvatskoj svake godine barem jedan kamp odluči za cjelogodišnji rad, tako da ih je danas 13 takvih. Po ocjeni Palmana, to utječe na proširenje strukture gostiju i sve više dolazaka gostiju u kampove na samo zbog sunca i mora u glavnoj sezoni, nego i u pred i posezoni radi uživanja u prirodi, gastronomiji, upoznavanja prirodnih i kulturnih znamenitosti, bavljenja sportom i drugo.

Tome u kampovima sve više pridonosi i znatno proširenje njihovih sadržaja i ponude, a naročito smještaja u kojemu se može boraviti i za vrijeme nepovoljnijih vremenskih uvjeta, poput npr. glampinga ili mobilnih kućica, čime su se i hrvatski kampovi uz velike investicije uključili u europske i svjetske trendove.

Mali broj hrvatskih kampista

To je rezultiralo većom kvalitetom hrvatskih kampova koju prepoznaju sva značajna tržišta Europe, prije svega Njemačka, koja ostvaruje čak 33 posto noćenja u kampovima, a slijedi Slovenija, Nizozemska, Austrija i Italija.

"Nažalost, zbog nepostojanja navika kampiranja, ali i gospodarske situacije u državi, broj hrvatskih turista u kampovima je vrlo mali, pa se godišnje registrira tek oko 70 tisuća njihovih dolazaka i oko 440 tisuća noćenja, što je nešto malo više od 2 posto ukupnih kamping ostvarenja", kaže Palman.

Porast kvalitete u hrvatskim kampovima donio je i više cijene, no one su odnosu na druge zemlje i dalje konkurentne, pri čemu Palman ističe da je kampiranje u odnosu na neke druge oblike smještaja nešto jeftinije ako se uzme u obzir da je primjerice prosječna cijena obiteljskog kampiranja u Hrvatskoj oko 40 eura po danu.

No, kada se uzme u obzir oprema potrebna za kampiranje, poput kamp kućica ili kampera s kojima sve više turista dolazi u hrvatske kampove, a čije se cijene kreću od 20 pa i više od 50 tisuća eura, pa i nešto povoljnjih šatora i druge opreme, kampiranje ipak nije jeftino, niti su u kampovima gosti niže platežne moći.

To potvrđuje i ovogodišnja dobra popunjenost objekata u kampovima, poput mobilnih kućica ili glamping šatora, za što se dnevne cijene najma nerijetko kreću od 200 pa i više od 300 eura po danu, bez usluge prehrane, za što, kao i za sadržaje u destinaciji, kampisti troše dodatni novac.

Na pravom putu ka "kampinglandu" 

Iznoseći podatke da je u ukupno 202 srednja i velika te oko 430 malih (često obiteljskih) kampova oko 25 posto od ukupnih smještajnih kapaciteta u hrvatskom turizmu, u kojima se ostvaruje oko 24 posto ukupnih noćenja, Palman naglašava i da taj segment "sve jače kroči prema ulozi ravnopravnog partnera, pa sve češće i predvodnika i uzora u europskom kontekstu razvoja i kvalitete kampova".

"U proteklom desetljeću u kamping krugovima se često kolokvijalno koristila fraza "kampingland" kada se željela naglasiti potreba, a još i više potencijal kojeg Hrvatska ima u tom segmentu, a s ovim što danas imamo u kampingu možemo reći da smo na pravom putu da postane 'europska kamping zvijezda'. Tome u prilog idu i ocjene njemačkog ADAC-a, prema kojima Hrvatska po kvaliteti kampova zauzima visoko 2. mjesto u Europi", naglašava Palman. Dodaje da su prema ocjeni ADAC-a od 6.0 hrvatske kampove pretekli jedino kampovi u Nizozemskoj, koji imaju prosječnu ocjenu 6,84, dok je prosječna ocjena kvalitete kampova Europe 5.33.

S druge strane, hrvatski konkurenti u kampovima, poput Francuske, Italije i Španjolske, unatoč nešto nižoj prosječnoj ukupnoj ocjeni, imaju više vrhunskih kampova, kojih je u Hrvatskoj tek nekoliko, poput Zatona, Straška, Krka, Park Umaga, Lanterne, Valalte i Valsaline.

"To su naši najbolji kampovi s prestižnim oznakama ADAC-a izvrsne kvalitete kampova 'superplatz', ali ih je još malo u odnosu na konkurenciju koja taj segment i jača. Zbog toga u kamping sektoru ostaje pomalo 'gorka' spoznaja da su investicije, unatoč jačanju investicijskih procesa u kampingu svake godine, još uvijek 'pod kočnicom', najviše zbog neriješenih problema oko turističkog zemljišta i nepostojanja ugovora čije adekvatno zakonsko rješenje kamping čeka već godinama. Tek kada se to riješi moći će se u kampingu postići puno više", zaključuje Palman.


Reci što misliš!