Biznis

Rok za dostavu ponuda je 18. rujna

Hoće li stranci prevoziti otočane?

Hoće li stranci prevoziti otočane?

Raspisan je natječaj za brodare koji će od 1. siječnja 2018. godine održavati brzobrodske linije prema otocima. Natječaj je raspisan za 12 linija od kojih se 5 odnose na zadarsko plovno područje, a prvi put otvoren je i za strane brodare.

VD Ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović pojašnjava kako je ovo prvi dio natječajnog procesa u kojem će moći sudjelovati i strani brodari.

Prvo smo išli s brzobrodskim linijama, nakon toga početkom idućeg tjedna idemo s trajektima i iza toga će ići i brodske linije.  Na natječaj se mogu javiti i brodari s područja evropskog gospodarskog prostora. Dosad smo imali natječaj za profitabline trajektne linije, nijedan se brodar osim naših domaćih nije javio, hoće li stranci možda sebe naći u ostalim natječajima sad ostaje za vidjeti - kazala nam je Vidović.

Natječaj je raspisan 14. Kolovoza, za odabir brodara koji će pružati javnu uslugu javnog obalnog linijskog pomorskog prijevoza za razdoblje od 1. siječnja 2018. godine do 31. prosinca 2023. godine, uz mogućnost produljenja do 31.prosinca 2027. godine, a odnosi se na državne brzobrodske linije:

9141 Pula – (Unije – Susak) – Mali Lošinj – (Ilovik – Silba) – Zadar i obratno

9308 Mali Lošinj – (Ilovik – Susak – Unije – Martinščica) – Cres – Rijeka i obratno

9309 Novalja – Rab – Rijeka i obratno

9401 Olib – Silba – Premuda – Zadar i obratno

9403 Ist/Široka – (Zapuntel – Brgulje – Molat) – Zadar i obratno

9404 Brbinj – (Božava – Zverinac – Sestrunj – Rivanj) – Zadar i obratno / 9405 Zadar – (Mali Iž) – Veli Iž – (Mala Rava – Rava) i obratno

9406 Zadar – Sali – Zaglav – (Iž Mali/Bršanj) i obratno

9602 Vis – (Hvar – Milna) – Split i obratno

9603 Jelsa – Bol – Split i obratno

9604 Lastovo – Vela Luka – Hvar – Split i obratno

9608 Korčula – (Prigradica) – Hvar – Split i obratno

9807 (Lastovo – Korčula – Polače) – Sobra – (Šipanska Luka) – Dubrovnik i obratno

Rok za dostavu ponuda je 18. rujna 2017.

Zanimljivo je kako u spomenuti natječaj za profitabilne trajektne linije nije ušla niti jedna sa šireg zadarskog područja, čak ni ona Zadar-Preko, iako je treća po broju prevezenih putnika a četvrta po broju vozila.

Po podatcima Agencije, prošle godine je na trajektnoj liniji Zadar - Gaženica prevezeno 993 tisuće putnika i više od 300 tisuća vozila, doznaje Radio Zadar.


Reci što misliš!