Biznis

U cilju snaženja kvalitete nautičkog turizma

Pokreće se Akademija za obuku posada brodova, megajahti i charter plovila

Pokreće se Akademija za obuku posada brodova, megajahti i charter plovila

Poduzetnik i projekt manager Davor Grbić iz Dubrovnika, zajedno s kolegama iz Splita, Tomislavom Slavićem i Ivanom Lokicom, kao i zahvaljujući bogatom iskustvu u nautičkom turizmu, pokreću ove jeseni prvu Akademiju za obuku posada charter plovila u Hrvatskoj po STCW-u te ISO normama.

Gotovo da nema rekorda u poslovanju kojega ove sezone nije oborio hrvatski nautički turizam, ujedno otvarajući i veliki problem koji koči razvoj ovog iznimno uspješnog dijela hrvatskog gospodarstva. 

Naime, u isto vrijeme dok su Jadranom od konca travnja sve do kraja kolovoza ove godine, vozila brojna plovila različitih nautičkih namjena te nerijetko iznimnih VIP gostiju, svjetski poznatih jet – settera, gospodarstvenika, sportaša, Hrvatska muku muči s kvalitetnim posadama za najam plovila tih istih turista koji dolaze odmarati u našu zemlju.

Na tržištu nedostaje gotovo svega kada je spomen najma posada charter plovila u pitanju.

Od skipera, stjuardesa, hostesa, kuhara, mornara, čistačica... Loše i nedovoljno kvalificirane posade na plovilima glavna su smetnja da bi se Hrvatska doista mogla još učinkovitije pozicionirati prema charter najmu plovila te staviti turistima na raspolaganje i u ovom segmentu.

Imajući u vidu taj veliki nedostatak hrvatskog nautičkog turizma, poduzetnik i projekt manager Davor Grbić iz Dubrovnika, zajedno s kolegama iz Splita, Tomislavom Slavićem i Ivanom Lokicom, kao i zahvaljujući bogatom iskustvu u nautičkom turizmu, sustavnom proučavanju njegovih slabosti, pokreću ove jeseni prvu Akademiju za obuku posada charter plovila u Hrvatskoj po STCW-u te ISO normama.

„Cilj ove naše inicijative je nautičkim turistima, koji su doista gosti visoke platežne moći, ponuditi ono što oni i zaslužuju. Iskusnu, dobro obrazovanu, sposobnu i kvalitetnu posadu za najam plovila što sada Hrvatska nema. Ako se želimo staviti na sami vrh kvalitetnih sadržaja za nautičke goste, onda osim mora, iznimne prirodne ljepote, moramo graditi i izraditi i kvalitetnu infrastrukturu, a to znači da uz marine diljem obale, moramo imati na raspolaganju u svakom trenutku i obučenu i kvalitetnu posadu za najam.

Upravo će ovom potonjem ciljati i cilja prva Akademija za obuku posada charter plovila. Svi polaznici koji zadovolje naše vrlo zahtjevne uvjete te selekciji uzimamo pod svoju kapu te im garantiramo posao u niši,'' najavio je poduzetnik Davor Grbić koji već u bazi podataka sa suradnicima ima više od 40 visoko obrazovanih charter zapovjednika, strojara, mornara, kuhara, stjuardesa...

Projekt za pokretanje i otvaranje Akademije i obrazovnih programa namijenjenih budućim i sadašnjim posadama za što učinkovitiji rad i radne rezultate u nautičkom turizmu, već je u cijelosti spreman za implementaciju, a od jeseni i za upis prvih polaznika edukacija koja će se održavati diljem naše obale. 

„Imajući u vidu da će iz naših obrazovnih programa „izlaziti" kvalitetne posade, slobodan sam najaviti da se ovom novom „proizvodu" hrvatskog nautičkog turizma posebno raduju i strani investitori koji su s nama u pregovorima: charter kompanije, kao i veće tvrtke radi zajedničkog preuzimanja tj. kupnje nekih dalmatinskih marina kao i s tvrtkama koje se bave upravljanjem marinama, gdje će te posade koje obučimo tj. obrazujemo raditi vrlo brzo nakon edukacije“ – najavio je Davor Grbić.

Unatoč činjenici da će Akademija s prvim upisima i promocijom obrazovnog programa krenuti od jeseni, pokretači i osnivači već su sada zaprimili na desetke upita za edukaciju i sudjelovanje na predavanjima.

 


Reci što misliš!