Biznis

Obavijest tvrtkama!

Evo kako prijaviti materijalnu štetu od elementarne nepogode

Evo kako prijaviti materijalnu štetu od elementarne nepogode
Petar Ćosić

Trgovačka društva na području Zadarske županije koja su pretrpjela materijalnu štetu od elementarne nepogode, kao posljedice poplave, mogu prijaviti štetu putem obrasca

Obrazac je izdan skladu sa Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda i Metodologijom za procjenu štete od nepogoda NN 96/98, a prijaviti se možete u roku od 8 dana od dana kada župan Zadarske županije proglasi elementarnu nepogodu.

Za prijavu materijalne štete od elementarne nepogode trgovačka društva dužna su osnovati Povjerenstvo od najmanje tri člana (predsjednik i dva člana) koji ne moraju nužno biti zaposlenici trgovačkog društva. Prijedlog za imenovanje Povjerenstva trgovačkog društva dostavlja se županijskom Povjerenstvu za elementarne nepogode koje izdaje rješenje o imenovanju Povjerenstva za pojedino trgovačko društvo na adresu: 

ŽUPANIJSKO POVJERENSTVO
ZA PROCJENU ŠTETA OD ELEMENTARNIH NEPOGODA
Božidara Petranovića 8, Zadar
elektronička pošta: ivka-coric@zadarska-zupanija.hr 
tel.: 350-318 
faks: 350-424

Nakon što županijsko izborno povjerenstvo izda Rješenje o imenovanju povjerenstva, trgovačko društvo dužno je prijaviti štetu općinskom ili gradskom povjerenstvu za procjenu šteta na propisanom obrascu EN-P, u roku od 8 dana kada župan Zadarske županije proglasi elementarnu nepogodu, prema mjestu nastanka štete.

Prijavu štete na imovini pravne osobe potpisuju odgovorna osoba i predsjednik stručnog povjerenstva pravne osobe za procjenu šteta.

Uz prijavu štete nadležnom općinskom ili gradskom povjerenstvu za procjenu šteta nakon proglašenja elementarne nepogode, pravne osobe trebaju dostaviti sljedeće dokumente:

- Izvještaj u kojem se navode okolnosti u kojima je šteta nastala te njene kratkoročne i dugoročne posljedice za pravnu osobu,
- Iznos sredstava koja su dobivena ili se očekuju s naslova osiguranja imovine,
- Foto dokumentaciju iz koje se može dobiti uvid u opseg počinjene štete,
- Kopiju registracije tvrtke,
- Dokumente kojima dokazuju pravo vlasništva ili korištenja na imovini pogođenoj nepogodom,
- Izvorni primjerak dokumentacije s proračunom štete prema metodologiji.


Reci što misliš!