Crna Kronika

U pokušaju da snimi selfie,

Riskiraju živote zbog selfija: U hrvatskim nacionalnim parkovima u samo pet godina poginulo pet turista

Riskiraju živote zbog selfija: U hrvatskim nacionalnim parkovima u samo pet godina poginulo pet turista

Kroz nacionalne parkove Plitvička jezera, Krka, Brijuni, Kornati, Paklenica, Sjeverni Velebit, Risnjak i Mljet u posljednjih je pet godina prošlo preko 11 milijuna posjetitelja, a život je, uz Slovakinju koja je prošle godine poginula na Plitvicama, izgubilo troje posjetitelja na Paklenici te po jedan na Krki i Kornatima. Osim njih, stradao je i jedan djelatnik Nacionalnog parka Brijuni.

Posljednji u nizu događaja koji je mogao završiti još jednom tragedijom na Plitvičkim jezerima bio je slučaj 20-godišnjeg Kanađanina koji je prošlog tjedna, u pokušaju da snimi selfie, pao s vidikovca visokog čak 75 metara. Sreća u nesreći bila je da je zapeo za granu drveta, koja mu je spasila život. Oporavlja se u zadarskoj bolnici na odjelu intenzivne njege, a zadobio je teške ozljede.

U rujnu prošle godine tri Koreanke pale su na Plitvicama, tijekom turističkog razgledavanja, u provaliju pored staze. Brzom intervencijom HGSS-a i vatrogasaca su spašene, a nesreća se dogodila, još jednom, zbog neopreznog i neodgovornog ponašanja turistkinja - prošle su označenu traku ia koje nisu smjele biti kako bi - snimile slefie.

Prije gotovo godinu dana, 27. srpnja, na Plitvicama je poginula 54-godišnja slovačka turistkinja. Pala je u provaliju i preminula od zadobivenih teških ozljeda. Bila je to tragedija kakvu Plitvice ne pamte. I u ovom slučaju turistkinja se u trenutku pada nalazila na području koje se nalazi izvan označenih staza. Popela se na stijenu kako bi fotografirala slapove kada se pod njezinim nogama odlomio komad stijene. Pala je s visine od 70 metara u jezero.

Godinu dana ranije mladi japanski turist pao je sa stijene dok je pokušavao uslikati veliki slap na Plitvicama. Prekoračio je zaštitnu ogradu, neoprezno se približio samom rubu 80-metarske litice i stao uz sam rub slapa. Poskliznuo se i pao, a od smrti ga je spasilo stablo koje je raslo iz stijene koja se nalazi 30 metara niže.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.