Crna Kronika

Anh Ba Sam

Pet godina zatvora za uglednog vijetnamskog blogera

Pet godina zatvora za uglednog vijetnamskog blogera
rtl ilustracija

Vijetnamski bloger osuđen je u srijedu na pet godina zatvora zbog toga što je kritizirao komunistički režim, na suđenju u Hanoju koje je osiguravao velik broj redarstvenika.

Disident Nguyen Huu Vinh (60), koji piše pod pseudonimom Anh Ba Sam, u pritvoru je od 2014. zbog kritičkih napisa o komunističkom režimu koje je objavljivao na svom blogu, veoma popularnom u Vijetnamu od njegovih početaka 2007.

Njegov blog je "skrenuo s partijske linije" i "utjecao na smanjenje povjerenja javnosti" u komunističke čelnike, istaknuo je državni odvjetnik Nguyen Viet Cuong.

Blogerov odvjetnik Ha Huy Son je pak kritizirao ovo suđenje po kratkom postupku, koje traje tek jedan dan, nazivajući ga "apsurdnim".

Njegova pomoćnica, Nguyen Thi Minh Thuy (35) osuđena je na tri godine zatvora, također zbog "zlouporabe demokratskih sloboda i nanošenja štete državnim interesima".

Kako navode Reporteri bez granica, Vijetnam nakon Kine drži tužan rekord u broju zatvorenih blogera, kojih je 30.

Na početku suđenja deseci prosvjednika su tražili njegovo oslobađanje, nakon čega ih je rastjerala policija u odorama i u civilu. Najmanje dvije osobe su uhićene.

Komunistički režim strogo kontrolira medije, novine i televizijske mreže koje su u rukama države, ali su blogovi bogat izvor drukčijih informacija.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.