Crna Kronika

Prevarantski igrokazi

Tri prevarantice varale starije ljude i 'zaradile' 1.200.920 kuna

Tri prevarantice varale starije ljude i 'zaradile' 1.200.920 kuna

Umirovljenik S. H. (82) iz Zagreba posumnjao je da je postao žrtva prevare, ali bilo je prekasno. Tražio je od prevarantice da mu pokaže dokumente, ali ga je ona udarila u trbuh i šutnula kad je pao na tlo te je pobjegla. Odnijela je njegovih 21.000 kuna. Čak 25 ljudi u poznim godinama ostalo je bez svoje teško stečene ušteđevine nakon što su bili u kontaktu s tri drske prevarantice, piše 24sata

 

A.M.(30), G.Š.(22) i E.I. (28) osumnjičene su da su od veljače 2011. do siječnja ove godine prevarama “zaradile” čak 1.200.920 kuna. Operirale su na području Zagreba, Petrinje i Zagrebačke županije. Policija ih je nakon serije prevara napokon otkrila, ali novac nisu uspjeli pronaći. Prevarantice su ga potrošile jednako nemilosrdno kao što su svojim žrtvama krale ušteđevinu koju su desetljećima stvarali.

Žene su uglavnom imali izrazito sličan scenarij u svojim prevarantskim igrokazima. Mijenjali bi tek detalje kao što su laži da su radnice neke banke ili Hrvatskog zavoda za zdravstveno ili mirovinsko osiguranje. Za novac koji su htjele ukrasti bi govorile da je ili falsificiran ili da sumnjaju kako je lažan. U jednom slučaju su čak uspješno tvrdile kako će novčanice od 200 kuna sa sutrašnjim danom prestati vrijediti.

Nakon telefonskog poziva i uvjeravanja žrtve prevarantice bi mu došle u kuću kako bi “preuzele” novac. Gotovo uvijek prevara bi im uspjela, a žrtve bi shvaćale da su ostali bez novca tek kad bi bilo prekasno. U slučaju umirovljenika S. H. samo su sudjelovale A.M. i G.Š.. Nazvale su ga i rekle mu da zovu iz Zagrebačke banke.

Tvrdile su da mora zamijeniti sav svoj novac koji ima u kući jer će u protivnom prestati vrijediti. Umirovljenik im je rekao da je bolestan, a prevarantica mu odgovorila da će ona osobno doći na njegovu adresu. Kad ju je vidio posumnjao je, ali je bio preslab da se odupre njenim batinama.

Policija je nakon serije prevara uhvatila ove tri prevarantice, ali i dalje savjetuje ljudima da budu oprezniji. Najvažnije je ne puštati u dom ljude za koje niste sigurni da su oni za koje se predstavljaju. Isto tako, nemojte nepoznatima odavati informacije o sebi, kao što je broj bankovnog računa, imate li novca u domu, broj članova domaćinstva i zdravstveno stanje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.