Crna Kronika

Odlučio pružati otpor do smrti

Ubijen džihadist iz Toulousa, ranjena tri policajca

Ubijen džihadist iz Toulousa, ranjena tri policajca

Policija je prethodno detonirala tri eksplozije nakon čega su ušli u stan u kojem se skriva ubojica

Sedmorostruki ubojica iz Toulousea Mohamed Merah je ubijen nakon 32 sata opsade, potvrdio je policijski izvor Le Figarou. Policija je ušla stan sedmorostrukog ubojice Mohameda Meraha nakon što je prethodno detonirala tri bombe. Merah se zabarakadirao u kupaonici odlučio pružati otpor do smrti. Potom je uslijedila žestoka razmjena vatre koja je trajala šest minuta u kojoj je Merah ubijen, a tri specijalca su ranjena od kojih je jedan u životnoj opasnosti.

Policija je prethodno detonirala tri eksplozije nakon čega su ušli u stan u kojem se skriva ubojica. Snimke francuskih medija prikazuju kako su popucali prozori u stanu u kojem se skriva Merah. Policija je potvrdila da su specijalci ušli u stan u kojem se skriva Merah. Prema informacijama francuska televizije TF1 Merah se zatvorio u kupaonici. U tijeku je žestoka paljba. Policija sporo napreduje po stanu jer se boje da je merah eventualno postavio ubojite zamke.

Podsjetimo policija je i tijekom noći detonirala eksplozivna sredstva. Tri eksplozije koje su u srijedu kasno navečer odjeknule kod zgrade u Toulouseu u kojoj se zabarakadirao osumnjičenik za serijska ubojstva bile su namijenjene zastrašivanju osumnjičenika i nisu bile dio napada na njegov stan. Bili su to potezi kojima se željelo zastrašiti naoružanog muškarca koji je izgleda promijenio mišljenje i više se ne želi predati, rekao je Reutersu glasnogovornik ministarstva Pierre-Henry Brandet, ustvrdivši da napad na stan ubojice nije počeo. Opsada stana u koji se zabrarakadirao serijski ubojica traje preko 30 sati.

NE ZNA SE DA LI JE MERAH ŽIV ILI MRTAV

Ministar unutarnjih poslova Claude Gueant je rekao da je policijski prioritet uhititi osumnjičenika i privesti ga pred lice pravde. Upitan je li Merah uopće živ, Gueant je rekao da se nadaju da jest iako unatoč naporima nije bilo kontakta s njim cijelu noć. Rekao je da je jako čudno to što nije reagirao na eksplozije kojima ga je policija pokušala uplašiti. 'Čuli smo dva pucnja, ali ne znamo o čemu se radilo', rekao je Gueant.

TAJNE SLUŽBE NISU KRIVE

On je također stao u obranu francuskih obavještajnih agencija uslijed kritika da su propustili uhititi Meraha unatoč tvrdnjama da je obučavan u kampu Al Kaide na granici Afganistana i Pakistana. 'DCRI (francuska unutrašnja služba) prati mnogo ljudi koji su povezani s islamskim radikalizmom. Izražavanje ideja nije dovoljno da bi se nekoga privelo', rekao je Gueant. Ministar dalje navodi kako Merah nikad nije pokazivao nikakve 'zločinačke namjere' vezane uz islamski radikalizam u Toulouseu i nije bilo indikacija da se bilo kakav napad sprema. Dužnosnici kažu da je Merah radio sam i da se iznimno teško boriti protiv 'izoliranih pojedinaca'. 'Takozvani usamljeni vukovi su 'teški protivnici'', naglasio je ministar Gueant.

SPECIJALCI NA AMFETAMINIMA

Le Figaro piše kako je teško ostati budan nakon 30 sati opsade, pa pripadnici specijalne policije mogu koristiri amfetamine, koji ih mogu držati budnima do tri dana. Ipak moramo postaviti pitanje zašto ne rotiraju ljude, a ne daju im droge. Ipak opsada nije na nekom izoliranom mestu već u polumilijunskom gradu. Valjda imaju još specijalaca u rezervi. Taktika u ovakvoj situaciji je očita. Igra se igra iscrpljivanja dok se osumnjičenim ne slomi. U tu svrhu su detonirane tri eksplozije tijekom noći kako se Merah ne bi opustio i zaspao. Dužnosnik specijalne policije je također objasnio zašto nisu upotrijebili plin za spavanje.

'Mi to ne radio – to je mit. Ni jedna postrojba za brzo djelovanje ne koristi tu tehniku. Za tako nešto trebate imati potpuno zatvoren prostor bez ventilacije. Ako se otvore vrata ili prozor do pola, plin neće raditi. I vrlo je teško odrediti pravu dozu kada se upotrebljava takav plin, prejaka doza bi mogla ubiti', objasnio je francuski specijalac za Guardian.

MERAH SE PROMIJENIO U ZATVORU

Malika (40) koja zna Mohameda Meraha još od malih nogu ispričala je za Daily Telegraph kako ga je gledala kako postaje sitni kriminalca i kako se kasnije pretvara u sljedbenika radikalnog islama nakon što je odležao zatvorsku kaznu. Kaže da je bio normalno dijete, slatko i bez problema. Ali ubrzo je počeo upadati u nevolje i postao je delikvent. Stvari su krenule loše u njegovim tinejdžerskim godinama. Pljačkao je trgovine naoružan i džepario te je zbog toga završio u zatvoru prije navršenih 20 godina života. Odslužio je tri godine.

Malika pretpostavlja da je unutra sreo nekoga tko ga je upoznao s radikalnim islamskim idejama jer kad je izašao iz zatvora njegova majka joj je rekla da je u potpunosti promijenio. Nije znala više kako se odnositi prema njemu. 'Njegov stariji brat je još radikalniji, kaže Malika i dodaje da su njih dva i bratova djevojka su zajedno otišli u Afganistan i majka je nakon toga izgubila kontakt s njima.

Mohamed Merah je u razgovoru s policijom preuzeo odgovornost za tri napada koja je počinio između 11. i 19. ožujka u Toulouseu i Montaubanu u kojima je ubio sedam osoba: prvo trojicu vojnika i, nakon nekoliko dana, troje djece i profesora židovske škole.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.