Crna Kronika

Lažiranje vojne invalidnine?

Kako je stradao Tvrtko Pašalić: Zbog gluhoće nije služio JNA, a onda se opet oglušio na južnom bojištu?

Kako je stradao Tvrtko Pašalić: Zbog gluhoće nije služio JNA, a onda se opet oglušio na južnom bojištu?

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku već gotovo pune tri godine istražuje invaliditet umirovljenog vojnog policajca, pukovnika Tvrtka Pašalića, bivšeg dozapovjednika vojne policije u Šibeniku, protiv kojeg je nedavno podignuta optužnica za ratni zločin u zatvoru u Kulinama.

Pašaliću je vojni invaliditet priznat temeljem stradavanja na južnom bojištu u lipnju 1992. godine. Oglušio je i ozlijedio kralježnicu. Potvrdu o stradavanju mu je potpisao general Ljubo Ćesić Rojs. Zašto on, nije najjasnije, budući da Rojs u ni u kom smislu nije mogao biti nadređen Pašaliću, dok je na južno bojište stigao tek koncem 1993. godine, dakle, više od godinu dana nakon Pašalićevog stradavanja.

Nejasno je i kako je Pašalić stradao na južnom bojištu u lipnju 1992. godine. Prvu polovicu mjeseca proveo je na relaciji Split - Šibenik, potpisujući naloge za privođenje sumnjivih Srba i šaljući izvještaje šefu hrvatskih obavještajaca Josipu Perkoviću. Potom je 18. lipnja, a to i sam priznaje, otišao braniti svoju rodnu Derventu. Koncem mjeseca vidjeli su ga u Zagrebu na sprovodu Miru Barešiću, koji je godinu dana ranije stradao u patroli u kojoj je bio i Pašalić. Državno odvjetništvo odnedavna po službenoj dužnosti ponovno istražuje okolnosti Barešićeve smrti, i to po prijavi umirovljenog vojnog policajca Marija Barišića, koji je podnio i prijavu protiv Pašalića zbog lažnog invaliditeta.

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku potvrdilo nam je da vodi istragu oko stradavanja Tvrtka Pašalića. Nisu, međutim, još donijeli državnoodvjetničku odluku. Obrada u predmetu dugo traje, jer su se potrebni podaci o prijavljenom prikupljali preko Interpola BiH i Srbije, izvijestila nas je općinska državna odvjetnica Irena Senečić.

Nije nam precizirala o kakvim se podacima radi, no pretpostavlja se da je riječ o Pašalićevom vojnom kartonu iz bivše države.

Premda hrvatskom tužilaštvu treba nekoliko godina da pronađu traženo, kolege iz tjednika Extra magazina iz Republike Srpske zatražili su i bez problema za par dana dobili dokument koji bi mogao biti prilično značajan, ako ne i presudan za istragu invalidnosti Tvrtka Pašalića. Općina Derventa, tj. njihovo Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu izdalo im je uvjerenje prema kojem je Tvrtko Pašalić proglašen nesposobnim za služenje vojnog roka u JNA. Takvim ga je oglasila regrutna komisija u Tuzli u rujnu 1974. godine. Razlog? Gluhoća. Kao i s južnog bojišta, samo 18 godina ranije. S obzirom da zbog invaliditeta nije služio JNA, Pašalić je očito bio idealan da ga se postavi prvo u specijalne postrojbe MORH-a, odnosno, diverzante, a potom i da mu se dodijeli pukovnički čin za zasluge u vojnoj policiji.

Uvjerenje Općine Derventa ima još jedan značajan podatak koji kaže da se Pašalić odjavio iz Dervente te su "vojno-evidenciona" dokumenta dostavljena u Šibenik u rujnu 1982. godine. Eto iznenađenja. Što onda Državno odvjetništvo iz Šibenika toliko dugo godina traži od Interpola BiH i Srbije, ako su im papiri stotinjak metara od ureda?


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.