Crna Kronika

Nakon požara u postrojenjima

U eksploziji u francuskoj nuklearki poginula jedna osoba

U eksploziji u francuskoj nuklearki poginula jedna osoba

Nakon eksplozije koja se prijepodne dogodila u nuklearnom postrojenju na jugu Francuske u Marcouleu, postoji velika mogućnost od curenja radioaktivnih para, javlja BBC. No, francuski mediji javljaju kako zasad nema informacija o curenju opasnih tvari kao ni povišene radijacije u okolnim selima, što potvrđuju izjave dužnosnika.

Jedna osoba je smrtno stradala, a četiri su ranjene u velikoj eksploziji, javlja Le Figaro. Jedna osoba je u kritičnom stanju, piše francuski Midi Libre.

Navodno je došlo do požara u postrojenjima za skladištenje nuklearnog otpada te je eksplodirala peć za spaljivanje otpada.

To je jedno od ključnih mjesta uključenih u razgradnju nukelarnih postrojenja, koje radi pod tlakom vode reaktora.

Ozlijeđeni su prevezeni helikopterom u obližnju bolnicu.

Područje je pod sigurnosnim kordonom i nitko se ne smije približavati, piše Le Figaro. Na terenu su vatrogasci.

Francuska ima najviše nuklearnih postrojenja na svijetu, a ova u kojoj se danas oko 11,45 sati dogodila eksplozija nalazi se u blizini mediteranske obale. Mjesto u kojem je došlo do eksplozije od Zagreba je udaljeno oko 1200 kilometara.

Davor Grgić, profesor sa zagrebačkog FER-a pojasnio nam je kako se u Marcoule nalazi zapravo nuklearno postrojenje u kojemu se prerađuje gorivo, spaljuje otpad i izrađuje nuklearno oružje za francusku vojsku. Kaže kako ne bi trebalo biti ništa opasnoga i trajnoga jer se nije dogodila nuklearna eksplozija, u najgorem slučaju, ako primjerice eksplodira peć u kojoj se spaljuje otpad, (što je ovdje slučaj, op.a) može doći do raspršivanja radioaktivnog materijala, ali u malim količinama. "U smislu da će to biti nešto trajno, nema straha od neke velike opasnosti.", smatra Grgić no s obzirom da još nema puno informacija o tome što se točno dogodilo, ne želi sa sigurnošću nešto tvrditi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.