Crna Kronika

Vozio je prebrzo

Horvatinčić pred istražnim povjerenstvom

Horvatinčić pred istražnim povjerenstvom

Nakon što je jučer s ispitivanjem Tomislava Horvatinčića završila policija, danas na red dolazi Istražno povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje će kontroverznog poduzetnika ispitati vezano za uzrokovanje pomorske nesreće u kojoj je prekjučer kod Maslinovika živote izgubilo dvoje talijanskih državljana.

Iako je već jučer pred novinarima Boris Seljanovski iz Lučke kapetanije Šibenik, ujedno i predsjednik istražnog povjerenstva pomorske nesreće koje je ustrojilo resorno ministarstvo, potvrdio sumnje kako je Horvatinčić unutar pojasa od 300 metara od obale vozio višestruko većom brzinom, očekuje se kako bi danas i službeno trebala biti objavljena brzina kretanja Horvatinčićevog glisera i ostali detalji po tom pitanju te točna pozicija na kojoj se nesreća dogodila.

"Po svemu sudeći, vozio je unutar pojasa od 300 metara, i to više od 20 čvorova, a morao je prilagoditi brzinu", kazao je jučer Seljanovski ističući kako Istražno povjerenstvo provjerava svu dokumentaciju i spise u suradnji s policijom.

Policija se jučer nije mnogo dvojila oko podizanja kaznene prijave protiv Horvatinčića i to za izazivanje nesreće, što je teža kvalifikacija od izazivanja nesreće iz nehaja. Poduzetniku tako prijeti i do 10 godina robije.

Istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku odredio mu je 48-satno zadržavanje u pritvoru zbog nadopune istražnih radnji i potrebe da se saslušaju svjedoci. Horvatinčić se pred sudom branio šutnjom iako je isprva tvrdio kako su na njegovom gliseru otkazale komande. Nakon isteka pritvora ponovo će biti izveden pred suca koji ga može pustiti da se brani sa slobode ili mu odrediti mjesec dana istražnog zatvora.

"Horvatinčić kaže da mu je izuzetno žao zbog svega što se dogodilo. Obećao je da će njegova grupa i on osobno učiniti sve da umanji posljedice ove strašne nesreće. Prvi koraci u tom pravcu već su poduzeti. Horvatinčić će pokušati stupiti u kontakt s obitelji poginulih, kao i sa veleposlanstvom, te će biti na raspolaganju koliko god bude moguće", kazao je jučer njegov odvjetnik Branko Baica.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.