Crna Kronika

ne žele "ugnjetavanje"

Nova opasnost u Europi: anarhistička teroristička skupina iz Grčke

Nova opasnost u Europi: anarhistička teroristička skupina iz Grčke
Foto: Flickr CC

Vladine agencije i financijske institucije diljem Europe su pod uzbunom. Ovaj put se ne radi o strahu od islamskog terorizma, već od grčkih anarhista

Naime postoji bojazan da bi grčka anarhistička grupa, koja je već poslala bombe u francuskim i njemačkim dužnosnicima. mogla ponovno izvršiti napad. 

Grčka radikalna anarhistička grupa Zavjera vatrenih ćelija (Conspiracy of the Cells of Fire) obećala je pojačati svoje napade na "ugnjetače", nakon što su priznali dgovornost za slanje eksplozivnog uređaja njemačkom ministru financija Wolfgangu Schaeubleu. Bombu su ipak presreli prije nego što li je došla na odredište. 

Dan nakon toga, drugo je pismo-bomba poslano u ured Međunarodnog monetarnog fonda u Parizu, a pri otvaranju pisma ozlijeđena je jedna osoba.

Francuski dužnosnici utvrdili su, prema ostacima poštanskih maraka nađenih na mjestu nesreće, da da je pismo-bomba poslano u ured Međunarodnog monetarnog fonda stiglo iz Grčke.

I francuski je predsjednik, Francois Hollande, povezao taj incident s onim koji se dogodio u Njemačkoj te izjavio da će francuske vlasti "učiniti sve kako bi pronašle krivce".

Nikos Toskas, grčki zamjenik ministra za javni red izjavio je da je pismo-bomba poslano u ime Vassilisa Kikiliasa, opozicijskog političara iz konzervativne partije Nova Demokracija. Nosilo je, naime, adresu ureda u Grčkoj koja više nije u upotrebi. 

Grčka policija se trudi otkriti odakle su pošiljke poslane i na koji su način uspjele proći kroz aerodromsku sigurnost. Grčki istražitelji vjeruju da su grčki anarhisti odgovorni za oba napada. 


Reci što misliš!