Crna Kronika

nastavak potrage

U nesreći kod Dubrovnika poginuli majka i sin iz Velike Gorice, a pronađeno i treće tijelo

U nesreći kod Dubrovnika poginuli majka i sin iz Velike Gorice, a pronađeno i treće tijelo

Poginule su tri osobe, dvije su spašene, a za četvero se još traga

Tri osobe su poginule, dvije su lakše ozlijeđene, a još uvijek se traga za četvero nestalih s gumenjaka koji se sinoć u Koločepskom kanalu sudario s brodom Lučke kapetanije Dubrovnik "Danče" koji je išao na hitnu intervenciju na Mljet.

U gumenjaku dugom 7 metara nalazilo se 9 osoba, koji su se s otoka Šipana vraćali nakon što su pripremali jedan od restorana za turističku sezonu. Poginule su tri osobe, dvije su spašene, a za četvero se još traga. A pokušava se utvrditi i uzrok nesreće. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković: "Što se tiče istraga u ovom trenutku istragu vodi Državno odvjetništvo u suradnji s MUP-om, ali se uz glavnu istragu provode i upravna istraga koju je pokrenulo Ministarstvo mora te sigurnosna istraga koju radi Agencija za istraživanje nesreća u pomorskom prometu", rekao je ministar Butković.

U potrazi, uz policijska plovila, privatne brodice, helikoptere i ronioce, sudjeluje i brod 'Danče', a informacije o tome da sinoć nije bio adekvatno označen i da nije namijenjen za hitne intervencije noću, lučki kapetan Kapetanije Dubrovnik Mato Kekez opovrgava. "Brod je u potpunosti ispravan, sa svim certifikatima i posade i samog broda. On je upravo specijaliziran za traganje i spašavanje te prijevoz bolesnika i osposobljena je posada za takvu svrhu. Mi u RH moramo imati takve brodove", kazao je Kekez.

"'Nitko od nas nije vidio brod. Vozač je dvije sekunde prije udara rekao 'Ajme meni što je ovo', rekao je za HRT jedan od preživjelih Velimir Šetka. Potvrdio je da gumenjak nije imao svjetla i da je jedan od mrtvih vozač, a on je jedini nakon udara ostao na plovilu. "Vjerojatno sam bio 5-6 sekundi u nesvijesti jer nemam pojma što se dogodilo. To je kao atomska bomba. Jednostavno te nema, ne vidiš ništa i nakon 5 sekundi vidiš da nema nikoga na brodu", rekao je Šetka. "Ako je tko i ostao živ na onakvim valovima, u robi i na onakvoj hladnoći, mislim da nije bilo spasa nikome", dodao je Šetka.

Drugi spašeni putnik zadržan je u Općoj bolnici Dubrovnik. "Druga je osoba također dobrog općeg stanja s prijelomom lijeve ključne kosti zadržana na ortopedsko-traumatološkom odjelu i bit će danas operiran. Inače je dobrog općeg stanja i radi se o izoliranoj ozljedi", rekao je za Media servis Marijo Bekić, ravnatelj bolnice. A dubrovačka policija je nakon višeputnog odbijanja poziva Nikoli Kobašu iz Velike Gorice potvrdila da je među poginulima njegova majka Jela, dok o bratu Danielu nema službenu potvrdu.

 

 

"Rečeno mi je da mi je mama nađena, a sad zovem prijatelje iz Dubrovnika i javili su mi da je svi nađeni i da su mi poginuli i brat i mama, iako o tome nemam službenu potvrdu", rekao nam je Nikola Kobaš. Rekao nam je i kako smatra da je brod Lučke kapetanije kriv za nesreću, no da to vjerojatno neće biti službeno potvrđeno.

"Brod koji je prepolovio njihov čamac, to je nemoguća misija da je devetero ljudi na brodu i da nisu vidjeli brod koji ide prema njima. To je nemoguća misija. Imali su i svjetla i GPS, znam jer sam se prošle godine vozio u tom brodu", izjavio je Kobaš.


Reci što misliš!