Crna Kronika

Preminula dva policajca ranjena u napadu na Brdu hrama

Preminula dva policajca ranjena u napadu na Brdu hrama
AP

Dva policajca koji su teško ranjeni u napadu na izraelske sigurnosne snage na Brdu hrama u Jeruzalemu preminula su, rekao je policijski glasnogovornik Micky Rosenfeld na Twitteru.

Trojicu muškaraca, koji su napali izraelske sigurnosne snage u jeruzalemskome Starom gradu ranivši tri osobe, od kojih su dvije preminule, ubila je policija dok su pokušavali pobjeći prema obližnjoj džamiji Al Aksi.

"Trojica terorista koji su izvršili napad u Starom gradu u Jeruzalemu su iz Ul al Ahuma", rekao je Rosenfeld.

Lokalni mediji  objavili su da su uz napadače pronađene izraelske putovnice te da jedan od njih dolazi iz arapskoga sela na sjeveru zemlje. Na snimci s mjesta događaja u vrijeme incidenta vidi se da je prisutan veći broj pripadnika sigurnosnih snaga.

Izraelski premijer Benjamin Netahyahu i palestinski predsjednik Mahmud Abas telefonski su razgovarali, u pokušaju da smire stanje nakon napada, objavila je palestinska agencija Wafa. 

Predsjednik Abas, kako prenosi France presse, osudio je incident, "svaki čin nasilja bez obzira otkud dolazio, posebno kada s radi o svetom mjestu".

"Premijer Benjmanin Netanyahu pozvao je na smirivanje stanja", dodaje agencija Wafa.

Mjesto koje židovi zovu Brdo hrama a muslimani Plato džamija za obje je strane sveto mjesto.

Prema dogovoru o očuvanju statusa quo, samo se muslimanski vjernici smiju moliti na platou džamije Al Aksa kao i na ruševinama biblijskoga židovskoga hrama.

Izraelska policija rekla je da će mjesto biti zatvoreno tijekom dana, što znači da muslimani neće moći prisustvovati molitvama u petak na tom mjestu.

Više od 40 Izraelaca i oko 300 Palestinaca ubijeno je u sličnim napadima nakon spora od prije dvije godine o tome tko ima pravo na vjerske obrede na Brdu hrama, zbog čega je krenuo val nasilja.

Napadi su postali izraz palestinske frustracije zbog trajne izraelske okupacije.

 


Reci što misliš!