Događaji

Tolušić: Ne možemo uvoziti "smeće", niske cijene su indikator

Tolušić: Ne možemo uvoziti

Ministar Tolušić smatra kako su učestale dojave proteklih dana o zdravstveno neispravnoj hrani na hrvatskome tržištu "znak da na terenu pojačano rade kontrole ispravnosti hrane".

"Moja intencija i moj zadatak je su da hrvatski građani jedu zdravu i kvalitetnu hranu, naravno, po mogućnosti hrvatsku, iako nemam ništa ni protiv uvozne hrane, ako je iste kvalitete kao i hrvatska. Očekujte još i više ovakvih sutuacija dućih dana dokle god ne uvedemo red na tržištu", poručio je ministar.

I sami potrošači se moraju zapitati zašto je nešto dvostruko jeftinije i dolazi iz uvoza, rekao je Tolušić na otvaranju Gospodarskoga sajma u Grubišnome Polju.

Trgovački lanac Lidl Hrvatska prijavio je 2. studenoga Ministarstvu poljoprivrede da je utvrđena salmonela u uzorcima svježih pilećih prsa, porijeklom iz Poljske, dobavljača Mesne industrije Braća Pivac te izvijestio o rezultatima analize proizoda u svojim distribucijskim centrima koji su pokazali da je u Jastrebarskom negativan nalaz na salmonelu, a u Perušiću pozitivan.

Lidl je zatražio i da dobavljač - Mesna industrija Braća Pivac napravi analizu što je i učinjeno, a analiza na tri uzorka dala je negativan nalaz na salmonelu.

Ministarstvo poljoprivrede je pak 4. studenog, nakon što je primilo nalaz od Lidla, provelo dodatnu kontrolu i kod Pivica i u Lidlu i objavilo rezultate u EU RASFF-u, odnosno Sustavu brzog uzbunjivanja za hranu. 

Tolušić je poručio i da će njegovo ministarstvo nastaviti sa strožom kontrolom uvoznoga mesa i preporučio građanima da kupuju hrvatske proizvode.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u pak u petak, 18. studenoga da će se s tržišta povući Prominski sir (tvrdi polumasni sir) u kojem je otkrivena bakterija Listeria monocytogenes koja može uzrokovati listeriozu - akutnu bolest preživača, posebice ovaca, ali i drugih životinjskih vrsta te čovjeka.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.