Događaji

Uz proslavu Dana grada Zadra

Sv. Krševan - oličenje borbe Zadrana za samostalnost

Sv. Krševan - oličenje borbe Zadrana za samostalnost

Lik sv. Krševana mučenika Zadrani su stavili na grb, pečat i zastavu svoga grada.

Sv. Krševan je oličenje borbe Zadrana za samostalnost i slobodu svoga grada. On je sa Zadrom dijelio svoju sretnu i nesretnu sudbinu. Kad je Zadar bio samostalan, sv. Krševan je cvao.

Kad su Zadrom vladali tuđinci: Mlečani, Francuzi, Austrijanci, samostan sv. Krševana bio je u oporbi i proživljavao svoje vanjske i unutarnje krize, dok francuska vladavina nije dokinula samostan 1807. g. Od tada se ugasio prebogati život benediktinskog samostana sv. Krševana u Zadru.

Sv. Krševan je bio akvilejski mučenik koji se za Dioklecijanova progona u 4. st. istaknuo kao beskompromisan svjedok vjere u Isusa Krista.

Bio je vjeroučitelj i duhovni pratitelj mučenice sv. Stošije; dok je ona bila u tamnici, Krševan ju je svojim pismima tješio i bodrio. Kasnije je i Krševana zadesila ista takva velika životna kušnja. „Bio je nagovaran da se odrekne vjere, da apostatira, a uz to mu se nudio visoki društveni položaj, prefektura i konzulat Rimske provincije. Krševan je odlučno odbio tu laskavu karijeru. Zato mu je 24. studenoga bila odrubljena glava 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.