Događaji

Ekstremno topla zima

Stigla nova prognoza za zimu, najavljuju se ekstremne temperature

Stigla nova prognoza za zimu, najavljuju se ekstremne temperature

Ovih dana su se iz raznih izvora već pojavile razne više ili manje ozbiljne sezonske prognoze, neke od njih su vrlo detaljne pa tako se čini da se već sve zna o vremenu za Božić i Novu Godinu.

Ipak, u stvarnosti prognoza vremena ne doseže ni približno tako daleko u budućnost.

Natprosječne oborine na Jadranu

U pogledu oborine zima bi trebala biti vrlo različita na Jadranu u odnosu na kontinentalna područja. Uobičajeno kišoviti Jadran ove zime očekuju natprosječne količine oborina, osobito na širem Dubrovačkom području. Zimi uobičajeno kišovito područje u predstojećoj će sezoni dobiti i do 50% oborina više i to uglavnom kiše, piše Vrijeme.net.

Ove će se karakteristike odnositi na otočje i usko obalno područje, dok će se u unutrašnjosti oborine biti znatno manje. Lika i Gorski kotar mogu ove zime očekivati osjetni manjak oborina, čak do 50% manje od klimatološki uobičajenih količina.

U području sjeverne i istočne Hrvatske manjak oborina će ipak biti manji ili će oborine biti u okvirima klimatoloških očekivanja.

Ekstremno topla zima

Promotre li se prognoze srednjih mjesečnih temperatura, vidljivo je da će i ova zima biti znatno toplija od klimatoloških normala. Na razini sezone cijela će Hrvatska biti natprosječno topla, a pri tome se ponovno izdvaja šire područje sjeverozapada Hrvatske te kompletno priobalje koje očekuje još jedna ekstremno topla zima s temperaturama 3-4°C iznad klimatološke normale.

Promotri li se kretanje temperatura detaljnije – po mjesecima, izdvaja se siječanj u kojem će se ovaj trend zatopljenja još jače osjetiti pa će srednje mjesečne temperature na području Sjeverozapadne Hrvatske i širem području Dubrovnika biti i do 5°C iznad klimatoloških očekivanja!

Ostvare li se ove prognoze u cjelini, može se očekivati razmjerno blaga zima s natprosječnim temperaturama u cijeloj Hrvatskoj te malo ili nimalo snijega u nizinama kontinentalnog dijela. Jadran će biti natprosječno topao i kišovit, osobito Dubrovačko područje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.