Događaji

Venezuela: Maduro oslobodio trojicu oporbenih aktivista

Venezuela: Maduro oslobodio trojicu oporbenih aktivista

Venezuela je oslobodila trojicu oporbenih aktivista koji su u pritvoru proveli više od mjesec dana, što je prvi znak popuštanja predsjednika Nicolasa Madura nakon početka razgovora sa svojim političkim protivnicima.

Protivnici ga optužuju da je utjecajem na institucije kojim je blokirao referendum o njegovom opozivu od Venezuele stvorio diktaturu.

Vlasti su oslobodile trojicu aktivista - Carlosa Mela, Andresa Morena i Marca Treja, no opozicija tvrdi kako ih je u pritvoru još više od 100.

"Nadam se da će se ovo što se dogodilo meni dogoditi i ostalima", rekao je Melo na snimci objavljenoj nakon njegovog oslobađanja.

Melo je uhićen u kolovozu i osuđen zbog posjeda eksploziva koji je navodno trebao biti iskorišten u puču protiv Madura.

Moreno i Trejo su proveli mjesec dana u zatvoru zbog optužbi da su oštetili vojni moral političko-propagandnom snimkom koja je prikazivala vojnika kako pati od jednakih ekonomskih problema kao i prosvjednici.

"Oslobađanja se moraju nastaviti. Moraju nam omogućiti referendum ili održati predsjedničke izbore", rekao je Jesus Torrealba, tajnik opozicijske koalicije Demokratska unija, dodavši kako su u pritvoru još uvijek poznati opozicijski vođe poput Leopolda Lopeza, Antonija Ledezme i Manuela Rosalesa.

Predsjednički izbori u Venezueli trebali bi se održati na kraju 2018. godine.

Maduro, koji se bori s nestašicom proizvoda i ogromnim cijenama u problematičnoj venezuelanskoj ekonomiji, tvrdi da je žrtva zavjere opozicije i "ekonomskog rata" koji vode korporacije uz pomoć Washingtona.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.