Događaji

Blagdan Svih svetih na dvostoljetnome katoličkom groblju Dubovac

Blagdan Svih svetih na dvostoljetnome katoličkom groblju Dubovac

Na dvostoljetnome katoličkom groblju Dubovac u Karlovcu, članu Asocijacije europskih starih znamenitih grobalja, građani na blagdan Svih svetih obilaze grobove svojih najmilijih, a moguće je razgledati unutrašnjost u ponedjeljak otvorenoga obnovljenog mauzoleja obitelji Vranyczany.

Gradska tvrtka Zelenilo čitavu godinu pojačano obnavlja groblje i time opravda članstvo u Asocijaciji europskih starih znamenitih grobalja, čiji je član od listopada 2014. godine, na što dobro reagiraju i građani svojom brigom o uređenju grobova.

Groblje Dubovac je na uzvisini iznad Karlovca na kojem je prvi ukop registriran 1820. godine, ima znamenitu grobljansku arhitekturu i grobove znamenitih osoba, te ga komunalna tvrtka Zelenilo kroz Asocijaciju europskih starih znamenitih grobalja namjerava približiti turistima.

Od prošlog je mjeseca na tržištu i bogato opremljena knjiga "Katoličko groblje Dubovac" u hrvatskom i engleskom izdanju da bi građanstvo i turisti dobili uvid u sve vrijednosti i zanimljivosti groblja. Urednik Radovan Radovinović i autorice tekstova Tatjana Horvatić i Marinka Mužar iskazali su kroz knjigu uvjerenje da je prikupljena građa dokaz da groblje Dubovac zavrjeđuje postati dio turističke grobljanske rute Europe koju osmišljava Asocijacija europskih starih znamenitih grobalja kao novi iskorak u svom radu.

Kako je Hini rekla suautorica knjige Tatjana Horvatić, prekretnica u povijesti groblja je 1899. godina kada je gradsko poglavarstvo objavilo „Propise na gradskom groblju na Dubovac" i od tada pokopi i održavanje groblja postaje briga Grada.

Na samom ulazu u groblje četiri su prvorazredna arhitektonska spomenika. To su mauzoleji Vranyczany i Türk, te grobnice Hoffman i obitelji Vuković, obelisk uglednom karlovačkom trgovcu Mihalju Stipiću. Važna je i kapelica „Svih svetih" s mrtvačnicom iz 1870. godine, grob književnice Dragojle Jarnević i mnogi grobovi zaslužnih Karlovčana, na čijim je grobovima prava zbirka kiparskih radova najpoznatijih hrvatskih kipara: Ivana Rendića, Ivana Kerdića, Antona Dominika Fernkorna, Koste Angeli Radovanija, Željka Janeša, Ivana Sabolića i drugih.

Jedna od zanimljivosti iz povijesnih izvora je da je na tom mjestu i prije nego je postalo službeno groblje bilo ukapanja, "ali samo za smaknute zločince i žrtve epidemije kuge krajem 17. i početkom 18. stoljeća". Da bi se podiglo groblje, prvo je bila uklonjena stara bolnica "građanski špital" i kapelica Ranjenog Isusa.

Likovno oblikovanje knjige "Katoličko groblje Dubovac" napravila je Sandra Bolfek, a autori fotografija su Dinko Neskusil i Igor Čepurkovski.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.