Događaji

Povlačenje smrtne kazne

Vijeće Europe upozorava Tursku da ne uvodi smrtnu kaznu

Vijeće Europe upozorava Tursku da ne uvodi smrtnu kaznu

Vijeće Europe (VE) upozorilo je u nedjelju Tursku da ponovno ne uvodi smrtnu kaznu, u vrijeme dok se Ankara obračunava s osumnjičenima za sudjelovanje u neuspjelom vojnom udaru u srpnju i otpušta još 10.000 državnih službenika.

 

"Smrtna kazna je nespojiva s članstvom u Vijeću Europe", tweetala je organizacija koju čini 47 zemalja članica, među njima i Turska, dan nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio da će njegova vlada od parlamenta zatražiti da razmotri ponovno uvođenja smrtne kazne.

"Uskoro, uskoro, ne brinite. Uskoro ćemo je uvesti, u skladu s Božjom voljom", odgovorio je Erdogan u subotu svojim pristašama u Ankari koji su skandirali: "Želimo smrtnu kaznu!"

Smrtnu kaznu zabranili 2005., pa je opet žele uvesti nakon puča

Iako nije precizirao kada to kani učiniti, Erdogan je rekao da će prijedlog iznijeti parlamentu te kako je siguran da će on biti usvojen, a potom i ratificiran.

Turska je 2004. ukinula smrtnu kaznu nakon što je zemlja podnijela zahtjev za pristupanjem Europskoj uniji.

Ankara je službeno podnijela zahtjev za članstvom u EU 2005. Od tada je otvoreno 15 od 35 pregovaračkih poglavlja, no do danas je zatvoreno samo jedno.

Pitanje smrtne kazne na dnevnom se redu ponovno našlo nakon neuspjelog vojnog puča počinjenog u srpnju. Od tada je službena Ankara otpustila stotinu tisuća državnih službenika, a 35.000 ljudi uhitila zbog navodnog podupiranja puča.

Kao vođa državnog udara optužen je Muhammed Fethullah Gülen, turski propovjednik i klerik s adresom u San Francisku. On se odbija vratiti u Tursku i prisustvovati svojem suđenju, a službena Turska je zatražila od SAD-a njegovo izručenje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.