Događaji

Promjenjivo

Temperature idu i do +27, a onda stižu grmljavinske oluje, pljuskovi i olujni vjetar

Temperature idu i do +27, a onda stižu grmljavinske oluje, pljuskovi i olujni vjetar

Gotovo cijelu prvu polovinu listopada obilježilo je prohladno vrijeme. S današnjim danom na neko vrijeme oprostit ćemo se od niskih temperatura zraka.

Zatopljenje nam donosi prostrana ciklona sa središtem u zapadnom Sredozemlju s čije prednje strane nad naše područje dolazi topla zračna masa. Vikend će obilježiti promjenjivo vrijeme uz južinu i natprosječnu toplinu, piše Crometeo.

JADRAN:

Subota će biti vrlo promjenjiva. Oblačnije na sjevernom Jadranu gdje već ujutro može biti kiše, pljuskova i grmljavine, a do kraja dana ponegdje može pasti više od 70 litara oborine po kvadratnom metru. U Dalmaciji popodne postupan porast naoblake, prve na sjevernom dijelu. Osobito navečer mjestimična kiša, pljuskovi i grmljavina. Puhat će umjereno do jako jugo koje će na moru imati olujne udare. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu vjetar u okretanju na slab zapadnjak, a smirivanje juga očekuje se navečer i u većem dijelu Dalmacije. Od jutra natprosječno toplo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 19°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 27°C ponegdje u Dalmaciji.

U nedjelju djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Iako će u većini predjela biti suho, mjestimice su i dalje mogući slaba kiša ili pljuskovi. Puhat će slab zapadnjak i sjeverozapadnjak, na otvorenom umjeren. Navečer podno Velebita umjerena do pojačana bura. Jutro malo svježije u odnosu na subotu, najviše dnevne temperature i dalje visoke, od 20 do 25°C.

UNUTRAŠNJOST:

Južina će se nastaviti u subotu. Dan će početi uglavnom suho uz sunčana razdoblja, ponegdje i jutarnju maglu. Poslijepodne sve oblačnije, a moguća je i kiša, osobito krajem dana i u noći na nedjelju kad mjestimice može biti obilnija, osobito u gorskim predjelima. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 10, a najviša dnevna mogla bi se popeti i do 18 Celzijevih stupnjeva, u Slavoniji i više.

Čini se da će u prvom dijelu nedjelje biti dosta oblaka, možda uz kišu. Sredinom dana i popodne bi kiša trebala prestati, a ponegdje se može pokazati i malo sunca. Vjerojatnije je da će ipak ostati oblačno. Jutarnja temperatura od 7 do 12, a najviša dnevna između 13 i 18 Celzijevih stupnjeva.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u sljedećem tjednu nastavit će se relativno toplo vrijeme, ali vrlo nestabilno, često uz kišu.

Meteolaram upozorava na oluje i obilnu kišu

Meteoalarm je za danas za područje cijelog Jadrana izdao narančasto i žuto upozorenje zbog mogućih obilnih kiša i grmljavinskih nevremena, koja se očekuju u drugom dijelu dana.

Očekuju se obilne kiše, olujno jugo, a moguće su i bujične poplave, upozorava Meteoalarm.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.