Događaji

Ove godine 12 posto poginulih manje

Policija će zbog učestalih teških nesreća pojačano nadzirati promet

Policija će zbog učestalih teških nesreća pojačano nadzirati promet

Stanje sigurnosti u cestovnom prometu povoljnije je nego u isto razdoblje prošle godine, unatoč nekoliko teških nesreća u kojima je smrtno stradalo čak devet osoba, no policija će zbog tih nesereća idućih dana pojačano nadzirati promet, najavio je u petak voditelj MUP-ove Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija.

Ove godine 12 posto poginulih manje

Ove je godine do 13. listopada na području Hrvatske smrtno stradalo ukupno 240 osoba, a do istog dana u prošloj godini 274 osobe, što je 12 posto poginulih manje, rekao je Mataija na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije.

Statistički pokazatelji pokazuju od 2006. do 2015. trend smanjenja broja poginulih osoba u hrvatskom prometu, iako je još uvijek relativno visok u odnosu na razvijene zemlje Europske unije. Međutim, u zadnjih 10 dana dogodilo se osam prometnih nesreća u kojima je poginulo devet osoba, a rano jutros još jedna teška nesreća na zagrebačkoj zaobilaznici u kojoj su smrtno stradale još dvije osobe.

Analiza prometnih nesreća pokazuje da se one najteže događaju zbog ljudskih pogrešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije, pri čemu je i dalje glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom i nepremijernom brzinom, upozorio je Mataija.

Najava preventivno represivnih akcija

Stoga će policija u idućem razdoblju provoditi preventivno represivne akcije - osigurat će kontinuiranu nazočnost na najugroženijim prometnicama, provoditi ciljane aktivnosti u vrijeme kada se događaju najteže prometne nesreće i dosljedno sankcionirati prometne prekršaje koji dovode do takvih nesreća.

To su prevelika brzina, vožnja pod ujecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno kretanje pješaka, neuporaba sigurnosnog pojasa, prekršaji vozača mopeda i motocikala, nenošenje zaštitne kacige i dr. Pri tome će se posebna pozornost usmjeriti na mlade vozače i recidiviste.

Pojačane aktivnosti bit će na snazi dok se stanje ne smiri, a nakon toga policija će i dalje provoditi redovite aktivnosti, poručio je Mataija.

Poziv svim sudionicima u prometu

Policija poziva sve sudionike u prometu da prilagode brzinu kretanja uvjetima na cesti, ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, dječju sjedalicu u vozilima i zaštitnu kacigu kada su propisane, da bez obzira na žurbu ne ulaze u rizična pretjecanja i pojačaju pozornost na pješačkim prijelazima, a bicikliste da budu propisano označeni.

Odgovarajući na novinarske upite Mataija je rekao kako u prometu nema anarhije i da je stanje pod kontrolom, ali se stradanja događaju. Prometne nesreće su rezultat niza okolnosti i utjecaja vozača, vozila i prometnica.

Prema iskustvima nekih europskih zemalja, pojačana represija sama po sebi ne daje zadovoljavajuće rezultate već je potrebna cjeloživotna edukacija, od dječjeg vrtića do auto škole, pa se samo zajedničkom koordiniranom akcijom može postići cilj, tj. poboljšati stanje sigurnosti u prometu na cestama, rekao je Mataija.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.