Događaji

U Zagrebu dvodnevni znanstveni skup o Domovinskom ratu otvoren za širu javnost

U Zagrebu dvodnevni znanstveni skup o Domovinskom ratu otvoren za širu javnost

Na službenoj web stranici Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata najavljen je znanstveni skup na temu „DOMOVINSKI RAT - mogućnosti znanstvenog pristupa", koji će se održati 10. i 11. listopada 2016. u Zagrebu.

O čemu je zapravo riječ, upitali smo neke djelatnike HMDCDR-a te pritom ekskluzivno saznali da ovih dana Hrvatsku u stvari čeka prava znanstvena poslastica, a koja je pritom otvorena i za širu javnost odnosno sve zainteresirane!

Zvuči pomalo nevjerojatno, ali nasreću je istinito! Ukratko, zbog činjenice da se navršava 25 godina od proglašenja hrvatske samostalnosti, na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu održat će se interdisciplinarni znanstveni skup o Domovinskom ratu razine kakva dosad zasigurno nije dosegnuta na ovim prostorima, neovisno o tome što je na tu temu organiziran nemali broj znanstvenih skupova i sličnih tribina.

Nositelj projekta su Hrvatski studiji. Hrvatski studiji su između ostalog i sami imali problema i još ih prolaze upravo zbog toga što su od osnivanja na udaru onog dijela znanstvene zajednice koja nije sklona promicanju kulturoloških vrijednosti vlastite povijesti, naročito one novije. Srećom, Hrvatski studiji svojim rezultatima nisu dopustili da ih u znanstvenom razvoju ometu brojni udarci opstrukcije koje zaprimaju od samog početka djelovanja.

Naprotiv, svojim djelovanjem profilirali su se kao najizvrsniji studiji u hrvatskoj akademskoj zajednici. Dokaz tome je uostalom i organizacija ovog skupa što slijedi. Što su nam pripremili? Pojednostavljeno rečeno, Hrvatski studiji okupili su najistaknutije stručnjake iz svih grana znanosti da interdisciplinarno analiziraju kako i na koji način znanost danas tretira Domovinski rat, 25 godina nakon njegovog krvavog početka.

Uz Hrvatske studije nositelj projekta su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata. Znanstveni skup nosi naslov „Domovinski rat - mogućnosti znanstvenog pristupa", a održati će se na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj (Borongajska cesta 83d, Zagreb), kako smo već i najavili - u ponedjeljak i utorak, 10. i 11. listopada 2016. godine. Organizacijskim odborom skupa predsjeda akademik, prof.dr.sc. Ivica Kostović (HAZU).

Skup će biti organiziran u više tematskih panela na kojima će sudjelovati brojni znanstvenici iz različitih područja: povjesničari, sociolozi, kroatolozi, povjesničari književnosti, demografi, komunikolozi, teoretičari književnosti, filma i likovnih umjetnosti, pravnici, te stručnjaci iz područja medicinskih znanosti i psihologije.

Detalji o programu skupa i temama koje će se analizirati možete provjeriti u priloženom linku ovdje: https://www.hrstud.unizg.hr/_news/37214/DOMOVINSKI-KBomot-web.pdf.

Provjerite o čemu je riječ, izdvojite svoje vrijeme, podijelite ovu najavu s prijateljima i suradnicima, neka što više ljudi dobre volje izdvoji svoje vrijeme i svojom nazočnošću uveliča i podrži ovaj znanstveni skup o Domovinskom ratu. I naposljetku - nemojte reći da vas nismo na vrijeme obavijestili.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.