Događaji

Medijski magnati: Orbanov prijatelj s Ugljana postaje vlasnik dosad oporbenog dnevnog lista

Medijski magnati: Orbanov prijatelj s Ugljana postaje vlasnik dosad oporbenog dnevnog lista

Orban tajno ljetuje na Ugljanu

U subotu se u Budimpešti zadnji put na kioscima pojavio najveći mađarski oporbeni list Népszabadság (Narodna sloboda). Vlasnik, grupacija Mediaworks je list ugasio bez neke posebne najave, a potom je sve obrazložio padom tiraže i rastom gubitaka.

U mađarskim, ali i u brojnim europskim medijima, može se pročitati kako se radi očitom potezu premijera Viktora Orbana, čelnici njegove stranke Fidesz likuju. A nisu rijetke najave da će se vrlo skoro ovaj list ponovno pokrenuti, ali sada u vlasništvu Orbanovog bliskog prijatelja Lőrinca Mészarosa.

Ovaj mađarski tajkun svoje poslove širi na sve strane, očito uz punu pomoć kontroverznog premijera Orbana. Nema tome puno da je postao vlasnik NK Osijeka, a vrlo ga čvrste veze vežu i  za zadarski kraj, kao i samog Orbana. 

Orban tajno ljetuje na Ugljanu

Orban se u zadarski kraj zaljubio još za vrijeme svog prvog mandata, 2000. godine je bio skoro potpuno anonimno dva tjedna na ljetovanju u Mulinama na Ugljanu, a otada zna također navratiti. Prema nekim informacijama zadnjih je godina štoviše redovit gost svog intimusa Mészarosa koji je kupio i preuredio na najavišoj mogućoj razini jedno staro zdanje u Čeprljandi. To je ona famozna Villa Maria koju je početkom srpnja nakratko bio iznajmio Ivan Rakitić, pa je nakon par dana zbog navodnog napada kamenjem prešao u Punta skalu.

Villa Maria je jedno od najluskuznijih zdanja na Ugljanu, obložena mramorom, s lijepim bazenom, prostorom za pripremu dalmatinskih specijaliteta, raskošnim sobama... i zlatnim lavovima na ulazu. Mađarski novinari koji svako ljeto nastoje pratiti gdje se i kako odmara jedan od najbogatijih Mađara kažu da su ti zlatni lavovi zaštitni znak Lőrinca Mészarosa.

Taj tajkun, za kojeg se kaže da je težak bar 50 milijuna eura, svoj iznenadni uspon ima zahvaliti činjenici da je Viktor Orban iz sela u kojm je on postao načelnik i bio voljan za suradnju. Svoje bogatstvo je, kažu Mađari, stekao dobivanjem najboljih građevinskih poslova, tisuće jutara zemljišta, dobio je milijune forinti poticaja za svinjogojsku farmu na kojoj uopće nije bilo svinja...

O svemu tome je pisao Népszabadság, ali neće više. Pred ljeto je Orban nametnuo niz zakona koji su u Mađarskoj ograničili slobodu medija, mnogi kritični novinari su postal višak, a sad se eto zatvorio najveći oporbeni list. 

Zaljubljenici u nogomet

U međuvremenu u Felcsútu, rodnom mjestu Orbana i Meszarosa koje je na tridesetak kilometara od Budimpešte, izgrađen je velebni nogometni stadion koji ima četiri puta više mjesta no što je stanovnika, tu je osnovana nogometna akademija Ferenc Puskas...

Sad se Mészáros proširio i na Osijek. A na Jadranskom moru zasad ljetuje, u najluksuznijim jahtama, i u svojoj vili na Ugljanu u koju, kažu dobro upućeni, bar jednom godišnje navrat i Viktor Orban. Moguće je, dakle, da vrlo skoro uz slovačke vlasnike Zadarskog lista iz JOJ Media Housea, koji djeluju u sustavu češko-slovačkog fonda J&T  odnedavno vlasnika Zelene punte u Kukljici, na Ugljanu imamo još jednog medijskog magnata - vlasnika dnevnog lista iz Mađarske.

Ne bi bilo neko preveliko iznenađenje kad bi taj poduzetni dvojac jakih Mađara, Orban i Meszaros, počeo širiti poslove i na ovom području. Recimo bacio pogled na onemoćali NK Zadar. Ili im je možda već ponuđen??  Hoće li nakon Turaka i Slovaka i Mađari krupnijim poslovima doći na zadarsko područje?

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.