Događaji

Žustra rasprava o ženskim pravima u Poljskoj nije zaobišla ni Europski parlament

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova traži jasna pravila oko molitve po bolnicama

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova traži jasna pravila oko molitve po bolnicama

Poljski parlament odbacio je rigorozni prijedlog zakona o potpunoj zabrani pobačaja u toj zemlji zbog kojeg su Poljakinje početkom tjedna prosvjedovale širom zemlje. Žustra rasprava o ženskim pravima u Poljskoj nije zaobišla ni Europski parlament.

Diljem katoličke Poljske na Crni ponedjeljak žene su u većim gradovima digle glas protiv postrožavanja ionako jednog od najrestriktivnijih europskih zakona o pobačaju, koji je uz podršku Crkve išao za potpunom zabranom i proglašavanjem pobačaja kaznenim djelom. Postojeći zakon dozvoljava ga u slučaju ugroženog zdravlja fetusa, životno ugroženog zdravlja majke te u slučaju silovanja ili incesta. "Život se ne štiti zabranama, nego podrškom ženama koje su trudne ili imaju probleme, žene moraju imati pravo na osobni izbor", poručila je jedna od aktivistica.

"Želimo normalniji život u Poljskoj, jednostavno normalan. A oni...oni to žele blokirati, propovjedaju ženomrstvo, srednji vijek i talibanstvo. To tako ne može. Neće proći.", rekla je varšavska prosvjednica.Žene u crnom natjerale su vladajuće konzervativce premijerke Szydlo da se pokušaju ograditi od strožeg zakona, prijedlog kojeg je odbio i parlament. Velika većina, 352 od 410 zastupnika bilo je protiv.

‘‘Zahvaljujem na glasanju‘‘.O ženskim pravima u Poljskoj jučer je burno raspravljao i Europski parlament uz skandiranje poljskih aktivistica s galerije. Zastupnici krajnje poljske desnice pobačaj su usporedili s ‘‘genocidom protiv Božje volje‘‘ poručivši da to pitanje nije u nadležnosti EU. Blok socijalista i liberala stao je u obranu Poljakinja kao građanki Unije i zaštitu njihovih ljudskih prava kao zajedničku obavezu.

A nakon Zagreba i Vukovara, katolička incijativa "40 dana za život" nastavila je molitve ispred bolnica u Karlovcu, Šibeniku i Slavonskom Brodu. Javnost su jučer zgrozili objavom termina pobačaja i javnim pozivom na doček žene ispred vukovarske bolnice. Zbog curenja povjerljivih podataka pacijentice HNS i SDP zatražili su istragu. Reagirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Od vukovarske bolnice zatražit će izvješće o slučaju. Ministarstvu zdravlja preporučit će, pak, izradu naputka o postupanju u i izvan svih zdravstvenih ustanova - bolnica i domova zdravlja.

"Također apeliramo na sve zdravstvene ustanove u Republici Hrvatskoj da poštuju navedeni pravni okvir i osiguraju svojim pacijenticama neometan pristup zakonski zajamčenim zdravstvenim uslugama na način da ih oslobode svih aktivističkih pritisaka u prostoru javno-zdravstvenih ustanova i osiguraju pravo na privatnost, što nam se čini da bi moglo biti narušeno u ovakvim situacijama." Lani je UN-ov Odbor za ukidanje diskriminacije žena u preporuci Hrvatskoj istaknuo kako treba spriječiti nazadovanje u područjima spolnog i reproduktivnog zdravlja, uključujući pristup sigurnom pobačaju i kontracepcijskim sredstvima.

Pravobraniteljica podsjeća na važeće odredbe zakona o zaštiti prava pacijenata, prema kojem ‘‘ženama mora biti osigurano pravo na fizički i mentalni integritet te zaštita osobnosti, uključujući poštivanje njihove privatnosti, svjetonazora te moralnih i vjerskih uvjerenja.‘‘ Također, i na čl. 11 Zakona o javnom okupljanju koji u blizini bolnica zabranjuje mirno okupljanje i javni prosvjed koji ometa pristup vozilima hitne pomoći i još važnije, remeti mir bolesnicima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.