Događaji

Jednogodišnja zatvorska kazna

BiH: Godina zatvora zbog pridruživanja teroristima Islamske države

BiH: Godina zatvora zbog pridruživanja teroristima Islamske države

Sud Bosne i Hercegovine osudio je na jednogodišnju zatvorsku kaznu državljanina te zemlje Almira Džinića koji je priznao krivnju po optužnici koja ga je teretila za pridruživanje terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS), potvrđeno je u utorajk iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

Optužnica protiv Džinića (19) podignuta je u kolovozu. U optužnici je navedeno kako je on kao maloljetnik s obitelji potkraj 2013. godine otputovao u Tursku s nakanom prebacivanja na teritorij Iraka ili Sirije i pridruživanja postrojbama IS-a.

Nakon odlaska na ratna područja stupio je u redove te terorističke organizacije i tamo je bio do srpnja 2016. godine a po povratku u BiH je uhićen.

Nakon izricanja presude zadržan je u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne.

Kako je navedeno u priopćenju sud je prihvatio sporazum o priznanju krivnje zbog "specifičnih okolnosti slučaja, koje imaju karakter posebice olakotnih okolnosti".

Sud je pri izricanju blage kazne posebice uzeo u obzir činjenicu da je optuženik odveden u Siriju 2013. godine kao maloljetna osoba te da je pobjegao s ratišta kao i da je priznao sudjelovanje u terorističkim postrojbama IS-a te je zbog toga izrazio kajanje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.