Događaji

Temeljena na tradicijskoj glazbi

Zgrada Zračne luka Rijeka oplemenjena glazbom

Zgrada Zračne luka Rijeka oplemenjena glazbom

U zgradi riječke Zračne luke na Krku u četvrtak je predstavljen jedinstveni projekt zvučnog oplemenjivanja prostora glazbom skladanom upravo za tu namjenu, a temeljenu na tradicijskoj glazbi toga kraja.

Međunarodni natječaj za akustički dizajn prostora zgrade Zračne luke Rijeka raspisan je u rujnu prošle godine a prijavila su se 32 autora, među njima mnogo inozemnih, zahvaljujući Unicult programu Sveučilišta u Rijeci i Music Tech Festu iz Londona. 

Prvu nagradu osvojio je Aleksandar Valenčić s radom "Zvučni atlas zavičaja".  Riječ je o šestosatnoj kompoziciji koja sadrži prirodne zvukove uklopljene u glazbenu podlogu. Podijeljena je na tri cjeline - Gorski kotar, Primorje sa zaleđem te kvarnerske otoke. 

Drugonagrađeni rad Håkana Lidboa iz Švedske, izrađen u suradnji s britanskim duom Coldcut i škotskim autorom Jackom Jamesom. Riječ je o instalaciji u kojoj pojedine interaktivne zvučne jedinice reagiraju na prolazak putnika, stvarajući zajedno skladan zvuk.  

Trećenagrađeni rad britanskog glazbenika Scannera, inspiriranu bogatstvom vode može se slušati u prostoru prije odlaska putnika na ukracaju u zrakoplove. 

Zvučna kulisa nadopuna je projekta "Muzejski terminal" u kojem, na inicijativu Primorsko-goranske županije, sudjeluju muzeji s područja cijele županije.

Izloženo je 25 grafika, slika, skulptura i instalacija, dio izložaba iz muzejskih fundusa te izložba o baštini otoka Krka. 

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je kako j to dobar način da se gostima već pri prvom susretu s predstavi bogatstvu kulturne, povijesne i prirodne baštine toga kraja.

"Drago mi je da su naši muzeji pokazali interaktivnost i programsku orijentaciju da izađu iz svojih sjedišta, iz svojih zidova, da pokažu svo naše bogatstvo našim gostima", kazao je.

Direktor Zračne luke Tomislav Palalić rekao je kako je ovo još jedan korak dalje u suradnji s muzejima. Naveo je da su reakcije i dojmovi putnika izuzetno pozitivni.

"Krajnji cilj projekta da se putnici osjećaju ugodnije je postignut. Primjetno je da su putnici zadovoljniji i obraćaju više pažnje na relaksirajuće detalje muzejskog postava", istaknuo je.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.