Događaji

U organizaciji udruge Eko-Zadar

40. sajam "Dani sunca" od 5. do 18. srpnja: Okusi i boje Dalmacije i kontinenta na zadarskoj rivi

40. sajam

Na Obali kralja Petra Krešimira IV. u Zadru od 5. do 18. srpnja 2016. održat će se četrdeseto po redu izdanje Sajma zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i suvenira „Dani sunca".  Sajam organizira udruga „Eko-Zadar", a predstavit će se ukupno 14 sudionika koji će ponuditi niz tradicijskih proizvoda, te onih inspiriranih tradicijom, bez obzira je li riječ o proizvodima za konzumaciju ili za uljepšavanje tijela i prostora.

Od otočkog proizvoda do ručno rađenih torbi

"U izvansezonskim izdanjima sajma „Dani sunca" udruga, kao organizator, a i proizvođači sami, naglasak stavljaju na proizvode namijenjene konzumaciji, dok kod ljetnog izdanja naglašavamo suvenirski aspekt. Danas se može reći kako je ideja suvenira nadišla okvir fizičkog podsjetnika na putovanje; suvenir je po našoj percepciji podjednako ukras za tijelo, uporabni predmet kojeg će netko koristiti tijekom čitave godine, ali jednako tako i neki tradicijski proizvod poput primjerice smokvenjaka i džema. Okus je jedno od čula za kojeg je poznato da trenutno evocira sjećanja, pa  upravo okusom, možda izravnije negoli „selfijima" s putovanja,  možete  drugima prenijeti dio doživljaja nekog kraja", rekla je Nives Rogoznica, jedna od organizatorica sajma.

Tijekom svih 14 sajmenih dana na zadarskoj rivi predstavit će se Kamen dizajn iz Preka s asortimanom  suvenira, uporabnih predmeta i nakita od bračkog kamena koji za svoj kameni mužar nosi i oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda, PTO Nekić iz Biograda na Moru s kozmetičkim proizvodima za lice i tijelo,  OPG Aralica iz Šibenika s likerima, džemovima i bademima,  Šik cipele d.o.o. iz Kloštar Ivanića s ručno izrađenim torbama i cipelama, Kapronca d.o.o. iz Zagreba s  voćnim  rakijama i likerima, ali i suvenirima među kojima i onim na bazi lavande, te četvero sudionika iz Zadra. Riječ je o OPG-u Mladen Jezidžić koji nudi med i pčelinje proizvode, OPG-u Drago Drmić koji donosi likere, džemove i kozmetičke proizvode , te jednostavnim trgovačkim društvima Figa j.d.o.o.  i Drmić j.d.o.o. koji se predstavljaju s ponudom džemova, te nizom slanih i slatkih mediteranskih delicija.

Stižu  eko proizvodi od smokava

U prvom sajmenom tjednu od 5. do 12. srpnja na „Danima sunca" prvi put će se predstavit OPG Ostojić Tomo iz Perečkog Blata čiji proizvodi od 2011. imaju ekološki certifikat, a koji donosi - suhe smokve, smokvenjake, džem od smokava, umak od  smokva i energetske pločice, dok će u drugoj polovici sajma, od 11. do 17. srpnja, posjetitelji imati prilike, također prvi put na „Danima sunca! upoznati suvenire i nakit od stakla Nove škrinjice, udruge za eko i etno promicanje u Hrvatskoj  iz Dugog Sela.  Tijekom čitavog drugo sajmenog tjedna predstavit će se i OPG Vicencinović- Hergouth iz Gornje Gračenice s voćnim rakijama i likerima, dok će lavandu, likere, medenjake  i narancine ponuditi OPG CD Raspović iz Zadra 6. i 7. srpnja. 8. 9. i 10. srpnja s nakitom od osušenog i prešanog dalmatinskog cvijeća i bilja u kristalnoj smoli predstavit će se splitski obrt za proizvodnju Fiori.

Radno vrijeme sajma je od 8 do 23 sata.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.