Događaji

Izložba je otvorena do 8. srpnja

Načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Mirko Šundov: Bitka za Zadar zapravo je bila bitka za Hrvatsku

Načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Mirko Šundov: Bitka za Zadar zapravo je bila bitka za Hrvatsku

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov  u društvu ratnih zapovjednika pukovnika Marka Čuline i general bojnika  Mladena Fuzula posjetio je jučer galeriju Državnog arhiva u Zadru i s velikim zanimanjem razgledao izložbu dokumenata, fotografija i novinskih natpisa povodom 25. rođendana 112. brigade.

 "Bitka za Zadar je bila zapravo bitka za Hrvatsku. Tu bitku smo dobili i tako obranili Zadar i Hrvatsku", rekao je general Šundov.

On je izrazio zadovoljstvo što je u prigodi nazočiti i drugim događajima kojima se obilježava 25. obljetnica najstarije i najbrojnije zadarske brigade.

"Osjećam se fino među prijateljima i  suborcima",  rekao je Šundov podsjetivši da je i 4. Gardijska brigada HV, kojom je zapovijedao,  svoje prve aktivnosti imala na zadarskom području, od Kruševa, obrane Grada Zadra kao i akcije Maslenica. Osim što je zapovijedao 4. Gardijskom brigadom general Šundov obnašao je i druge dužnosti, bio načelnik Zbornog područja sa zapovjednim mjestom u Zadru.

"Na zadarskom području u ratu proveo sam dvije nezaboravne godine",  ističe Šundov. Posebno je lijepo vidjeti ovu uspjelu izložbu čiji zaseban dio čine i fotografije poginulih pripadnika 112. te dvojice nestalih hrvatskih branitelja. Kroz dokumente i fotografije dobro je prikazan ratni put 112. brigade, izložba je obogaćena i skulpturama od čahura granata Zlatka Franića, također pripadnika 112. brigade, a sve zajedno predstavlja sliku kako je hrvatski narod zadarskog kraja hrabro i odlučno branio Hrvatsku. Izložba je  dobra prigoda da i mlađi naraštaji dobiju jasnu i točnu sliku o događanjima u tom povijesnom razdoblju stvaranja naše države, rekao je general Šundov, zahvalivši svim poginulim braniteljima, ali i Udruzi 112. brigade koja njeguje tradicije i uspomene na slavne vremena.  Sa svoje strane učinit ću sve da ova izložba bude postavljena i u Zagrebu, obećao  je načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov.

Izložba dokumenata i dokumenata, fotografija i novinskih natpisa povodom 25. rođendana 112. brigade  u galeriji Državnog arhiva u Zadru bit će otvorena do 8 srpnja, radnim danima od 10 do 13 sati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.