Događaji

18. Dani masline Zadar

Stojko Surać i Giancarlo Zigante šampioni Dana masline

Stojko Surać i Giancarlo Zigante šampioni Dana masline

Dosad nezabilježeno - dva ulja s maksimalnih 100 bodova

Podjelom priznanja i proglašenjem šampiona u zadarskom hotelu Kolavare u noći sa subote na nedjelju svom kraju privedeni su osamnaesti po redu Dani masline Zadar, međunarodna manifestacija maslinara uljara.

Titula šampiona u kategoriju otvorenih ektradjevičastih ulja pripala je Obiteljskom poljoprvrednom gosdpodarstvu Koruna, vlasnika Stojka Suraća iz Zadra. Šampion u kategoriji pakovina je Žigante d.o.o iz Kostanjice u Istri.

Maksimalan broj bodova

- Oba šampionska ulja osvojla su maksimalni broj bodova, znači svako po 100 bodova što se nije dosad nikad nije dogodilo, kaže Anita Peraić, voditeljica Profesionalnog panela za ocijenjivanje maslinovih ulja pri Zavodu za javno zdrastvo Zadarske županije.

Najbolja ulja birana su između 127 uzoraka od kojih su 120 ih Hrvatske, 14 iz Slovenije, 4 iz Crne Gore i 3 iz Italije. Posebnost Dana masline što su ulja uzorkovana direktno kod proizvođača, što po mišljenju organizatora, ali samih maslinara pridonosi još većoj vjerodostojnosti ocijenjivanja.

Dosad nezabilježeno - dva ulja s maksimalnih 100 bodova

Oba šampionska ulja osvojla su maksimalni broj bodova, znači svako po 100 bodova što se dosad nije nikad dogodilo, kaže Anita Peraić, voditeljica profesionalnog panela za ocijenjivanje maslinovih ulja pri Zavodu za javno zdrastvo Zadarske županije. 

- Djelatnici našeg Zavoda za javno zdravstvo zavirili su u svaki podrum, konobu li neko drugo spremište ulja zainteresiranih maslinara, kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora 18. Međunarodnih Dana masline Zadar 2016.

Kod prikupljanja ulja težište je bilo na kvaliteti, a ne na masovnosti i skupljanju velikog broja ulja. - Ovo je bila dobra godina, godina dobog ulja. Izrazito dobra ulja pristigla na ovogodišnju manifestaciju obilježila su pikantnost, gorčina ali i izražena voćnost.

Suraćeva kruna oko Zadra

Sve kvalitete sadržane su i u šampionskom ulju OPG-a Koruna. - Znao sam da imam kvalitetno ulje, ali šampionsku titulu nisam očekivao, rekao je Stojko Surać, neposredno nakon što je iz ruku saborskog zastupnika dr. Ante Župana, preuzeo priznanja veliki pehar.

- Ovo je rezulat 40-godišnjeg rada u maslinarsvu u koji je uključena cijela moja obitelj, kaže Stojko Surać koji 750 maslina uzgaja na pet lokacija - otok Iž, Bili Brig, Murvica, Briševo i Radovin, a to je, kako reče Surać, kruna oko Zadra, a otud i naziv Koruna, ime njegovog OPG-a koje nose i ulja koja malo pomalo postaju brend.

Zadovoljni Giancarlo Zigante

Zadovoljstvo nije krio ni Giancarlo Zigante, vlasnik tvrtke Zigante d.o.o. Nakon što mu je nagrade za šampionsko ulje u kategoriji pakovina uručio Daniel Segarić, pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije Zigante je rekao:

- Lijepo je to priznanje, jer je to i druženje prijatelja maslinara i uljara, nismo zavidni jedni drugima, veselimo se svačijem uspjehu, jer je to i naš zajednički uspjeh. Ove godine sam pobijedio ja, dogodine će netko drugi. Bitno je da su ulja iz godine u godinu sve kvalitetnija, kaže Giancarlo, u javnosti poznat i kao kralj tartufa koji sada ima 1600 stabala maslina, uglavnom na području istarske Plovanije.

Najveći dio ulja plasira u svojim trgovinama i restoranima, a dio se prodaje i vani.

Top 5 i 89 zlata

Uz titule šampiona proglašeno je i po pet ulja u kategorijama otvorena i pakovine.

U top 5 su ulja OPG Mate Duševića iz Ljubča, BEM Boris Sabadin iz Slovenije te Obrt Benvegnu, OPG Cosseto i OPG Lupić iz Istre.

U kategoriji otvorenih ulja u Top 5 su ulja Dina Podruga, OPG Mile Vrsaljko, Branka Kutije, Borislava Pedića i Mira Markovića. Podijeljeno je 56 zlatnih medalja za kvalitetu otvorenih ekstradjevičanskih ulja te 33 zlata u kategoriji pakovina.

Osim po kvaliteti ulja punoljetno izdanje Dana masline koje se 29. i 30 travnja odvijalo u Zadru i otoku Ugljanu ostat će zabilježeno i po događajima iz raznovrsnog programa.

Ponajprije po gastronomsko-humanitarnoj priredbi Maslinarski marendin na kojoj je ponuđeno 500 porcija variva od slanutka, leće i orza. Uz vođene degustacije gdje su posjetitelji mogli naučiti kako razlikovati dobro od lošeg ulja, bilo je i sljubljivanja ulja, sira i sve boljih ravnokotarskih vina. Sav utržak od dobrovoljnih priloga otišao je Odjelu za ginekologiju OB Zadar kao pripomoć za kupnju office histereoskopa - uređaja neophodnog za pregled i liječenje maternice.

Ove godine svi hvale i stručni dio programa u sklopu kojega je bio I izlet na otok Ugljan u posjet antičkim maslenicima u Lukoranu, a u Mulima, gdje su ostatici antičkog mlina za masline, upriličeno je 1. Međunarodno natjecanje Zgvacet u pripremanju jela od mlade janjetine s bižima i mladim krumpirom.

Sve u svemu, ovogodišnji 18. Međunarodni Dani masline Zada 2016. opravdali su očekivanja maslinara, stručnjaka , ali i građana Zadra kao i otoka Ugljana koji su u velikom broju sudjelovali u svim ovim događanjima. (mmb)


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.