Događaji

Park prirode Vransko jezero

Završena arheološka istraživanja na brdu Osridak -Gradina u Parku prirode Vransko jezero

Završena arheološka istraživanja na brdu Osridak -Gradina u Parku prirode Vransko jezero

U utorak, 5. travnja 2016. s početkom u 10 sati na lokaciji Osridak - Gradina održat će se predstavljanje rezultata provedenih arheoloških istraživanja na brdu Osridak - Gradina u Parku prirode Vransko jezero. 

Istraživanja provedena u ožujku 2016. godine predstavit će dr. sc. Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar i dr. sc. Hrvoje Manenica, kustos a plod su suradnje Parka prirode Vransko jezero i Arheološkog muzeja Zadar.

Osim ostataka dviju cilindričnih kula koji su bili vidljivi prije istraživanja, utvrđen je stariji sloj utvrđenja na jugoistočnom dijelu platoa. Riječ je o utvrdi iz 15. stoljeća koja se sastojala od više nepravilnih kvadratnih prostorija. Ovom prilikom istražene su dvije, a parametri treće prostorije su utvrđeni te će se istražiti u slijedećoj kampanji.

U sklopu istraženih prostorija pronađeni su ostatci srednjovjekovnog naoružanja, kao što su vrhovi strjelica od samostrela, projektil samostojećeg masivnog samostrela (balista) i metalni predmeti koji su mu pripadali te jedan željezni nož. Utvrda je stradala u velikom požaru o čemu svjedoči najdonji sloj crne gareži i ostataka izgorenog drva debeo oko 30 - 40 cm, u kojem je pronađena veća količina kovanih željeznih brokava, keramički lonci grube kuhinjske keramike s ukrasima na ramenu posude i obodu karakteristični za 15. stoljeće te ostatci bogato ukrašene srednjovjekovne staklene čaše.

Dosadašnja istraživanja na lokalitetu Osridak - Gradina pokazala su važnost ove lokacije i kontrole prolaza ljudstva i roba krajem srednjeg vijeka, o čemu govore pronađeni ostatci starije utvrde. Osim toga, pronađeno naoružanje sugerira da se ovdje nalazila dobro naoružana vojna posada. Važnost lokaliteta nastavlja se i kasnije kada se ovdje podižu cilindrične kule koje su karakteristične za razdoblje kasnog srednjeg vijeka, kada u upotrebu dolazi topništvo i artiljerija.

Nastavak arheoloških istraživanja pružit će odgovore na mnoga pitanja koja se sada nameću, vezano za vremenski period i opseg upotrebe platoa na lokaciji Osridak - Gradina, kao i konačne dimenzije pronađenih utvrda.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.