Događaji

Smatra se nevinim

Assange, optužen za silovanje, objavljuje svoje odgovore sudu

Assange, optužen za silovanje, objavljuje svoje odgovore sudu

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange, koji je u Švedskoj optužen za silovanje, objavio je u srijedu odgovore koje je dao na sudu tijekom ispitivanja sredinom studenoga u Londodnu, u kojima tvrdi da je nedužan

"Potpuno sam nedužan. Već sam 2010. oslobođen krivice za istu optužbu", napisao je Julian Assange u poruci prema njegovim izjavama ekvadorskom državnom odvjetniku koji ga je ispitivao u nazočnosti jedne švedske sutkinje 14. i 15. studenoga u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, kamo je sklonio 2012.

On je ispričao da je osoba koja ga optužuje za silovanje vrlo jasno pokazala da želi seksualne odnose s njim. "Siguran sam da nije spavala. Također sam siguran da je izričito bila suglasna da želi nezaštićeni seksualni odnos samnom", rekao je tužiteljima u vezi spornog odnosa. Ured švedske državne odvjetnice koji je zadužen za tu istragu, Marianne Ny nije želio komentirati.

Tridesetogodišnjakinja u vrijeme spornih događaja, mlada žena je 2010. tužila Juliana Asasange kojeg je susrela na jednoj konferenciji WikiLeaksa u Stockholmu nekoliko dana ranije. Optužuje ga da ju je silovao bez zaštite, dok je spavala u noći između 16. i 17. kolovoza, iako je nekoliko puta odbila seksualne odnose bez zaštite.

Protiv Australca je izdan europski uhidbeni nalog, kojeg je više puta uzaludno osporavao na švedskom sudu.


Reci što misliš!