Događaji

čestitke nagrađenima

Župan Zrilić primio nagrađene uljare, sirare i vinare

Župan Zrilić primio nagrađene uljare, sirare i vinare

Župan Stipe Zrilić primio je u Dom Zadarske županije uljare i vinare koji su osvojili zlatne medalje na ovogodišnjim manifestacijama Sabatina i Noćnjak, dobitnike oznake Hrvatski otočni proizvod i nagrađene sireve s otoka Paga

Župan je rekao kako smo već  dugi niz godina svjedoci  uspjeha koji nas posebno vesele jer živimo u vremenu kada su ljudi skloniji lakim i brzim načinima zarade i ne hvataju se tako lako teškog rada na zemlji.

„U mnogim pjesmama opjevana, vinova loza svakako je jedna od najzahtjevnijih poljoprivrednih kultura. Vinogradarstvo je izuzetno važna tradicionalna djelatnost na našem područja koja bi mogla pomoći zapošljavanju i ostanku stanovništva u ruralnim krajevima. Koncem prošle godine, prema podacima u ARKOD-u, 1550 ha Zadarske županije bilo je pod vinogradima.

Naša vina sve su kvalitetnija i bolja, o čemu svjedoče i vaša priznanja, i ono što je sad važno činiti jest uključiti ih u gastronomsku ponudu svih ugostiteljskih objekata kako bi gosti, kojih je iz godine u godinu sve više, pronijeli svijetom glas o njihovoj vrijednosti. Isto treba učiniti i s našim maslinovim uljem. Žuto-zelenim zlatom što ga daje jedna od najopjevanijih mediteranskih biljaka.

Nakon završetka Domovinskog rata postupno je, uz vinovu lozu, i maslina počela sve više oživljavati na prostoru naše županije. Danas je 2950 ha naše županije pod maslinama. Niču maslinici, niču uljare, a nižu se i nagrade. Vi, suvremeni maslinari i uljari nastavljajte, poput kolega vinara i vinogradara, tradiciju svojih predaka, ali i primjenjujete nova znanja svjesni da je cjeloživotna edukacija od iznimnog značaja“, rekao je župan Zrilić i dodao kako se  educiraju  i sirari.

„Mnogi i kroz programe koji se sufinancirala Zadarska županija. I rezultati si više no vidljivi. Također naglašavam da je nužno i sireve uključiti što više u ponudu ugostiteljskih objekata jer to je, a što je već svima znano, izravan izvoz bez carina i papirologije te najbolja moguća promidžba. Spomenut ću ovdje i činjenicu kako je u tijeku postupak zaštite paškoga sira za koji se nadamo da će biti okončan jednako uspješno kao postupak zaštite paške janjetine.“

Na kraju župan je rekao da svatko  na svoj način ulaže u razvoj naše županije, u duhu one stare izreke Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača. „Vaši su uspjesi naš ponos i sreća i stoga koristim prigodu i još jednom vam upućujem svoje iskrene čestitke želeći vam prije svega dobro zdravlje te nastavak uspješnog rada i u godini u koju ćemo uskoro ući, a ujedno i vama i vašim obiteljima želim sretan i blagoslovljen Božić.“

Nazočne je pozdravio i Lordan  Ljubenko predsjednik zadružnog saveza Dalmacije.

Na završenoj dodjeli HOP oznaka u Malom Lošinju, proizvođači sa zadarskih otoka (Pašman, Ugljan, Dugi otok, Silba, Olib, Iž, Rava, Pag) svrstani su u sam vrh tradicijske proizvodnje na jadranskim otocima.  Posebno priznanje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobila je međunarodna utrka Škraping na području nematerijalne baštine i otočnog proizvoda HOP 2010. godine za doprinos razvoju turizma na otoku Pašmanu i u Općini Tkon te zbog svog kontinuiteta i održivosti već 12. godinu zaredom kao iznimno uspješna manifestacija te poznati otočni brend na razini RH i šire.

Župan je svim nagrađenima uručio knjigu Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije. Knjiga Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije je osmišljena kako bi se čitatelji upoznali s bogatstvom i raznolikošću prirode u Dalmaciji.


Reci što misliš!