Događaji

izviđenje i napad

U vojarni Zemunik predstavljeno 16 novih helikoptera Kiowa Warriors

U vojarni Zemunik predstavljeno 16 novih helikoptera Kiowa Warriors
Dino Stanin/PIXSELL

Hrvatske oružane snage bogatije su za 16 helikoptera Kiowa Warrior, koji su predstavljeni danas u vojarni Zemunik

Riječ je o donaciji SAD-a, a uključuje helikoptere, tri simulatora te pripadajuće pričuvne dijelove i opremu.

"Uspješna priča koja je započela prije dvije godine između dva bilateralna partnera i saveznika, realizirana je na obostrano zadovoljstvo te potvrđuje izvrsnu suradnju“, rekao je ministar obrane Damir Krstičević, osvrnuvši se pritom i na povećanje izdvajanja za obranu:

"Ova donacija kompletira se danas i nastavlja kroz program obuke i održavanja. Američka pomoć u unapređenju naših helikopterskih sposobnosti jača hrvatske obrambene sposobnosti, ali jača i zajedničke sposobnosti sjevernoatlanskog saveza u ovom dijelu Europe. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti odlučnost nove hrvatske vlade u povećanju ulaganja u sigurnost", rekao je Krstičević.

Primarna namjena helikoptera je izviđanje i napad, no otvara i mogućnosti učinkovite zaštite od napada sa zemlje, unapređenje potpore civilnim institucijama te akcijama traganja na kopnu i moru.

Projekt uvođenja helikoptera u operativnu uporabu, uključujući i cjelokupnu obuku osoblja, odvijat će se kroz petogodišnje razdoblje, a ukupna vrijednost svih aktivnosti iznosi oko 455 milijuna kuna. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov na današnjoj je prezentaciji istaknuo kako će opremanje ovom vrstom helikoptera osnažiti obrambene sposobnosti:

"Značajno je po tome što je to prvi borbeni helikopter zapadne proizvodnje u hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani i u Oružanim snagama RH. Time naglašavamo naše nastojanje da u narednom razdoblju cjelokupnu vojnu tehniku istočne proizvodnje zamijenimo suvremenim zapadnim sredstvima", rekao je Šundov.

Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Dario Mihelin, osvrnuo se na suvremene sigurnosne izazove.

"Cijeli europski kontinent je suočen s lukom nestabilnosti na svome jugoistoku, a to su i rast ekstremizma i radikalizma. Na sve te ugroze ćemo odgovoriti novom strategijom nacionalne i domovinske sigurnosti, ali i jačanjem naših obrambenih snaga", rekao je Mihelin.

Veleposlanica SAD-a, Julieta Valls Noyes, ocijenila je kako je ovaj događaj značajan i za Hrvatsku i SAD te predstavlja važan primjer suradnje.


Reci što misliš!