Događaji

vrijedni budući pomorci

Šuma prosinačkih aktivnosti u Pomorskoj školi Zadar: Svi vrijedni i kreativni

Šuma prosinačkih aktivnosti u Pomorskoj školi Zadar: Svi vrijedni i kreativni

Nastavljamo s predstavljanjem pozitivnih „priča i slika“ našeg grada. Jedna od njih zasigurno je i Pomorska škola Zadar. Zavirili smo malo tamo, očekivali smo „stručne“ događaje i aktivnosti, no iznenadili smo se kako je ova škola spojila i kreativnost, rad, liriku, struku, umjetnost, generacije i smjerove

Pomorci su nam bili odlični domaćini. Njihov moto „jednostavno prva“ odgovara ovom veselom, vrijednom i pozitivnom kolektivu. Jel riječ o suradnji, vodstvu, liderstvu, ugodnoj i pozitivnoj atmosferi… još ne možemo odlučiti, ali čini nam se da je riječ o svemu navedenom.

Iznenadili smo se s količinom aktivnosti koje se ovaj mjesec događaju u Pomorskoj školi. Tko kaže da je ova „strukovna“ i „muška“ škola nešto što se tiče samo plovidbe i mora- vara se.

Početak mjeseca započeo je predstavljanjem projekta Blue Skills u kojem su na radionicama sudjelovali profesori Jurica Ruić, Tomislav Klarin, Antonio Zubčić i Marin Perinić te profesorice Melita Vidov, Ružica Znaor i Marin Perinić na studijskom putovanju. Strategija projekta je olakšati komunikaciju između obrazovnog sektora i proizvodnog sustava, počevši od školskog sustava, osobito u strukovnim školama, pa sve do sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Mobilnost ljudskog kapitala stvara učinkovite "regije znanja", gdje su sustavi obrazovanja i osposobljavanja snažno integrirani te potiču mobilnost mladih i radnika, kao i stvaranje uvjeta za bolje uključivanje u tržište rada.

Povodom Sv. Nikole već tradicionalno su se učenici i profesori zaputili od škole prema rivi, gdje su položili vijenac u znak sjećanja, ali i zahvalnosti za sve naše drage pomorce.

Nakon toga su zajedno s učenicima iz OŠ Krune Krstića, posjetili Dom za odrasle Sv. Frane i razveselili i darivali štičenike Doma. Taj dan Pomorska škola bila je jedina institucija u Zadru vezana za pomorstvo koja je obilježila ovaj bitan i svečani dan za pomorce i naš Zadar. Bilo je tu pjevanja, plesa, scenske igre i recitala.

Iznenadili smo se kako su djelatnici i profesori  i kreativni, a ne samo usko vezani za svoju struku. Osim toga ova je škola uz podršku ravnatelja i pedagoga otvorena usavršavanju i tzv. cjeloživotnom učenju, bez obzira na struku i godine profesora.  Tako su ovaj mjesec profesori imali mogućnost vidjeti izlaganje ravnatelja Svetka Perkovića i pedagoga Marina Perinića o važnosti uključivanja informatičke tehnologije u nastavu te najavili radionice o korištenju alata za interakciju na satu.

U sklopu projekta e-škole profesori se sustavno usavršavaju te su na korištenje dobili i tablete. Ovaj mjesec je i školska knjižnica proradila u svom novom ruhu, nakon puno vremena obavljen je otpis, revizija, nabava, a  knjižnica se osim prostornog uređenja opremila novim računalima, policama, tabletima i na parket se postavila zanimljiva i edukativna Ruža vjetrova. Učenici su samostalno obnovili stare sjedalice u knjižnici i pomagali knjižničarkama u poslu.

Isto tako, oni koji vole umjetnost i liriku ovaj su mjesec uz profesoricu Teu Vidaić posjetili izložbu u Gradskoj loži- „Krakovske jaslice“. Tko kaže da Pomorci ne idu u kazalište? Pogledali su predstavu „Ostavljam te“ uz motivaciju profesora Ivice Ušljebrke i podršku knjižničarki  te su kroz terensku nastavu i odlazak u kazalište educirani o važnosti opće kulture i „rada na sebi“. Profesori su dovršili izradu plakata „Pravila ponašanja u razredu“ koje će postaviti u razredu, no ništa bez učenika, nadareni maturant sam je crtežima obogatio svoja pravila.

Pomorska škola u Zadru može se pohvaliti jer je u studenome 2000. godine "jednostavno prva" srednja škola u Hrvatskoj dobila certifikat za uspostavljeni sustav upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9002:1994, ovaj mjesec je škola uspješno obnovila recertifikaciju, pedagogica Valentina Bilić sustavno vodi računa da su svi educirani o ovoj normi.

I strojari su uz profesora Jeru Bilana ovaj mjesec bili zadovoljni. U sklopu predmeta Elementi strojeva učenici drugog brodostrojarskog razreda posjetili su tvornicu specijalnih alatnih strojeva SAS d.d. Cilj posjeta bilo je pogon za zavarivanje gdje su se učenici upoznali s tehnologijama zavarivanja i rezanja čelika. Pored toga, vidjeli su pantograf za plinsko rezanje čeličnih limova i hidrauličke škare za lim. Učenici su upoznati sa zaštitnim mjerama kod zavarivanja: zavarivačke naočale, kožna pregača, radna zaštitna obuća, zaštitne kožne rukavice, radno odijelo.

Ono što smo vidjeli je da svi aktivno rade. Nije na odmet spomenuti ni spremačice koje se neumorno javljaju na telefone, na usluzi su cijeli dan, učionicu praktične nastave u kojoj rade učenici i profesori, razne sportske aktivnosti uz vodstvo profesora Jakšića i Vidakovića, te najnoviji trening boksa mladog profesora Antonia Zubčića. Ovaj mjesec neće samo odmarati i slaviti, profesori će se dodatno educirati o temi izrade digitalnih sadržaja Libar i video konferencija, dosad su već slušali  o poznatom Office 365 i tome kako biti e-učitelj.

Tko kaže da Pomorci i muškarci ne znaju stvoriti svečani ugođaj? U hodniku svoje škole sami su napravili jaslice. Ovaj mjesec ugostit će i svoje umirovljene profesore kao znak zahvalnosti, a Djed Božičnjak će također imati svoj nastup. Planira se posjet Adventu u Zagrebu, ali prije toga obogatili su onaj svoj. Slušali smo ih. Naime, svakodnevno učenici koji su uz inicijativu profesora Jurice Ruića osnovali svoj školski bend vježbaju svoje točke koje su uspješno predstavili ovaj utorak na našem Adventu na pozornici.

Oduševili su publiku, a možemo ih poslušati i idući utorak. Profesor Jurica Ruić i ravnatelj Svetko Perković potrudili su se nabaviti im potrebne instrumente i opremu te im osposobili školski podrum za neometano sviranje i pjevanje. Uvjerili smo se da su momci odgovorno shvatili svoj zadatak. A i svima je uz ljepše raditi uz glazbu, komunikaciju i druženje.

Bravo za Pomorsku školu! Hvala na gostoprimstvu, pratit ćemo vas i dalje. 

 

Reci što misliš!