Događaji

Visoki trgovački sud presudio: Grad Zadar izgubio spor za dvoranu STK Donat

Visoki trgovački sud presudio: Grad Zadar izgubio spor za dvoranu STK Donat

​Dvorana STK Donat i teren sada i službeno pripadaju tvrtki Lignum koja ju je kupila zajedno s nekadašnjim igralištem Bagata

Visoki trgovački sud odbacio je tužbu Grada Zadra kojom se osporavala prodaja dijela parcele 3282/2 na kojoj je dvorana STK Donat. To znači da je potvrđena prvostupanjska presuda Trgovačkog suda Zadar kojom je potvrđena prodaja ovog terena iz stečajne mase Bagat precizne mehanike tvrtki Lignum d.o.o. Presuda je donesena još 7. lipnja a službeno je objavljena tek danas.

Bagat u stečaju je oglasio prodaju terena na kojem je nogometno igralište i dvorana još 2004. godine, a Grad Zadar koji je imao pravo prvokupa tada se nije javio na natječaj. Tadašnja gradonačelnica Ana Lovrin se opravdavala da Grad za to nema novca. Teren je kupila tvrtka Lignum Ivana Jurjevića za 7,5 milijuna kuna. No nakon vrlo negativnog odjeka ove prodaje u javnosti Grad Zadar je s Lignumom

2011. godine sklopio ugovor kojim ova tvrtka Gradu prodaje nogometni teren za 12 milijuna kuna, a u istom aranžmanu za građevinski teren na Belafuži od 6.153 četvornih metara plaća 7 milijuna kuna. Dakle na toj transakciji s nogometnim terenom za koji Grad Zadar najprije nije imao novac a sad ga platio dvostruko, Lignum zarađuje čistih 5 milijuna kuna.

A za teren i dvoranu koju desetljećima koriste stolnotenisači Donata nastavljen je sudski spor. U međuvremenu je bilo i incidentnih situacija, Lignum je isključivao struju Donatu tvrdeći da ne želi kao vlasnik imati problema s HEP-om.

Spor oko prodaje ovog dijela terena nastavljen je na Trgovačkom sudu Zadar pa sad pravomoćno okončan na Visokom trgovačkom sudu.

Predmet spora je bio zahtjev za ništetnost Aneksa kupoprodajnog ugovora kojim se prodaje čestica zemlje veličine 985 četvornih metara zajedno s dvoranom. Ovu nekrentninu Bagat precizna mehanika u stečaju prodala je Lignumu kao vanknjižno vlasništvo, na temelju odluke Odbora vjerovnika, a ne samovoljnom odlukom stečajnog upravitelja Branka Morića kako je Grad u žalbi tvrdio. Na toj nekretnini nije bilo razlučnog prava, nije se prodavala u ovršnom postupku. Zbog toga je VTS žalbu Grada Zadra proglasio neosnovanom.

Tvrdnje Grada Zadra da to nije bilo vlasništvo Bagata Precizne mehanike  odnosno da nisu podastrti dokazi da je ta nekretnina unesena u temeljni kapital Bagata, nisu uvaženi.  VTS je žalbu odbacio potvrdivši prvostupanjsku presudu uz konstataciju da se  nekretnine na kojima nije zasnovano razlučno pravo prodaju na temelju odluka vjerovnika.

Prema tome završena je jedna duga pravosudna trakavica, a sad ostaje za vidjeti na koji način Lignium namjerava koristiti ovu svoju imovinu i što će biti sa STK Donat. Moguće ponudi Gradu na prodaju?


Reci što misliš!