Događaji

hrvatska u minusima

Zbog hladnoće velik broj vatrogasnih intervencija

Zbog hladnoće velik broj vatrogasnih intervencija

Zbog teških vremenskih uvjeta značajan broj intervencija su zabilježili i vatrogasci u priobalnim županijama

Hladna fronta koja je pogodila Hrvatsku, uz standardne probleme u prometu, izazvala je i povećan broj vatrogasnih intervencija, od gašenja požara na objektima i otvorenom prostoru do spašavanja u prometnim nesrećama, čišćenja cesta od snijega i prijevoza bolesnika u udaljenim mjestima.

Tijekom prošlog tjedna zabilježeni su požari objekata u Bizovcu, Slavonskom Kobašu, Kaptolu i Deževcima u Slavoniji pri čemu je jedna osoba lakše ozlijeđena. U požaru napuštene kuće u Belom Manastiru smrtno je stradao beskućnik.

U noći sa 7. na 8. siječnja zabilježena su 3 požara izazvana neispravnim dimnjacima u mjestima Švaljkovec, Sveti Križ Začretje u Krapinsko-zagorskoj županiji. U Poveliću kod Križevaca dva puta su gorjeli isti gospodarski objekti na obiteljskom imanju. Požar je izbio i u pilani u Štaglincu, a zabilježen je i veći broj požara dimnjaka. Za vrijeme intervencije na požaru objekta u Komolcu kod Dubrovnika došlo je do sudara vatrogasnog i osobnog vozila.

Zbog teških vremenskih uvjeta značajan broj intervencija su zabilježili vatrogasci u priobalnim županijama. Vatrogasci Dubrovačko-neretvanske županije su intervenirali kod čišćenja i posipanja cesta, uklanjanja srušenih stabala i prometnih znakova te kod prijevoza bolesnika. U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježen je velik broj intervencija zbog uklanjanja posljedica nevremena, osobito na Makarskom primorju. Zabrinjava i veliki broj požara otvorenog prostora, koje vatrogasci gase na niskim temperaturama, zbog čega dolazi do oštećenja vozila i opreme.

Hrvatska vatrogasna zajednica poziva sve građane na dodatan oprez u vrijeme otežanih vremenskih uvjeta kada je povećan broj svih vrsta vatrogasnih intervencija. Povećanom pažnjom možete spriječiti nastanak nesreća i time smanjiti rizik za imovinu i živote kako građana tako i vatrogasaca na intervencijama.

Savjeti vatrogasaca:

provjerite i očistite dimovodne cijevi te peći na kruta goriva prije paljenja vatre

ne palite vatru na otvorenom tijekom vjetrovita vremena

ne ostavljajte otvorena ložišta bez nadzora

vožnju prilagodite stanju na cesti

pripazite na starije i nemoćne sugrađane

kod jako niskih temperatura, ukoliko nije nužno, ne napuštajte objekte.


Reci što misliš!