Događaji

predostrožnost

Zbog gripe reduciran broj posjeta u Općoj bolnici Zadar

Zbog gripe reduciran broj posjeta u Općoj bolnici Zadar
Mladen Malik

U Zadru gripa tek hvata pravi zamah, no mjere predostrožnosti se odavno provode. Uz cijepljenja, prvenstveno onih kojima su neophodna, postoji i niz drugih preporuka.

Jedno od mjesta velike cirkulacije ljudi je Opća bolnica Zadar, bilo da netko dolazi na pretrage ili samo u posjet nekome. Zbog gripe se, ponekad, zatvaraju i cijeli odjeli.

- Zna biti praksa da se na nekoliko dana odjeli u potpunosti zatvore za posjete, uglavnom zbog gripe, ali i zbog drugih zaraznih bolesti, rekao je dr. Edi Karuc, za Zadarski list, navodeći kako su trenutačno na snazi mjere predostrožnosti te se ne dopuštaju veliki posjeti. Ipak, nema nikakvog "policijskog" nadzora.

- Preporuka je da se maksimalno smanji broj posjeta, dakle da dolazi najuža rodbina i zadržava se što kraće. Cilj nam je da maksimalno zaštitimo naše pacijente, ali i zdrave osobe koje im dolaze u posjet da se ne bi ni oni zarazili, kaže Karuc.

Navodi kako je trenutačno povećan broj raznih viroza, pa tako i gripe, no s točnom brojkom u ovom trenutku je teško izlaziti u javnost.

- Uglavnom, nije panika, sve je uobičajeno za ovo doba godine. Bilo je puno gorih situacija, primjerice prije dvije-tri godine. U svakom slučaju, preporuka je na vrijeme se cijepiti, a svima je najbolje što manje se zadržavati u zatvorenom prostoru. Naime, ova hladnoća primorava ljude na boravak u zatvorenim prostorima, a dovoljno je da se u vašoj blizini nalazi samo jedna zaražena osoba da i vi podlegnete. Dakle, što zatvoreniji, manji prostor, to puno veća koncentracija bolesti, istaknuo je dr. Karuc.


Reci što misliš!