Događaji

Promjena zakona

Marić vratio oporezivanje zarade studenata i učenika na godišnju razinu

Marić vratio oporezivanje zarade studenata i učenika na godišnju razinu
Željko Lukunić/PIXSELL

Marić je najavio osnivanje tijela koje će se baviti poreznim aspektima i problematikom rada studenata

Nakon današnjeg sastanka s predstavnicima studenata ministar financija Zdravko Marić vratio je mjesečno oporezivanje zarade studenata i učenika na godišnju razinu. Dakle, više se neće uzimati u obzir mjesečni iznos od 5.050 kuna, nego godišnja zarada.

"Osnovni zaključak je da govorimo o tom neoporezivom iznosu koje se promatra na kumulativnoj, godišnjoj razini 60.600 kuna, dakle uzeli smo u obzir argumentaciju predstavnika studenata da obzirom na specifičnost rada, jer ugovorimo uglavnom o povremenom radu s elementima sezonalnosti, da se može dogoditi da u nekom mjesecu nema nikakvih isplata a da u jednom mjesecu bude isplata koja prelazi taj originalno ciljani iznos od 5.050 kuna", objašnjava ministar financija.

Kako je prije sastanka najavio predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Petar Ramljak, poslali su Ministarstvu financija i Vladi jasnu poruku da Zbor u budućnosti mora biti uključen u sve procese donošenja izmjena odredbi koje se izravno odnose na studente. U tu svrhu Marić je najavio osnivanje tijela koje će se baviti poreznim aspektima i problematikom rada studenata, koji do sada nisu adekvatno uređeni jer se primjenjivao pravilnik star 20-ak godina.

"Usuglasili smo se ministar Barišić i ja da ćemo predložiti Vladi da se oformi radno tijelo koje će sačinjavati i druge kolege i resore, ali naravno i predstavnike studentskih udruga, studentskih centara da po potrebi, ja se nadam zakonskim rješenjem reguliramo i propišemo problematiku i cijelo područje rada i povremeno rada studenata i učenika", istaknuo je Marić.

Sastanku je prisustvovao i ministar obrazovanja Pavo Barišić koji tvrdi da se studentima nije ‘popustilo‘, nego se uspostavio dijalog. Najavio je ubrzani proces donošenja izmjena Pravilnika o porezu na dohodak do kraja siječnja.

"Ograničenje koje bi bilo po starom pravilniku je time otklonjeno, jer nakon mjesec dana ako bude konačni Pravilnik onda će se prijeći na novi način isplaćivanj atako da smo i tu postigli maksimalne dogovore", rekao je Barišić.


Reci što misliš!