Događaji

snijeg na otocima

Orkanska bura ne jenjava, Hrvatska podijeljena na dva dijela

Orkanska bura ne jenjava, Hrvatska podijeljena na dva dijela
Filip Brala/PIXSELL

Zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha zabrana je prometa za sve skupine vozila na cestama autocesti A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene, državnoj cesti DC1 između Udbine i Knina, državnoj cesti DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paškom mostu, javlja HAK u 19.08 sati.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica,  autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika, dionica Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja i  DC25 Gospić-Karlobag.

Zapovjednik Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Korčule Žitomir Lozica rekao je u ponedjeljak kako su zbog snijega i poledice na cestama na tom otoku na snazi zimski uvjeti, a zasad nije bilo potrebe za intervencijama.

Zbog olujne bure još uvijek je u prekidu katamaranska linija Zadar-Premuda-Olib-Silba.

"Relativno je toplo pa se ne stvara snježni pokrivač, nego ostaje 'bljuzga', ali kako odmiče dan, na cesti se stvara poledica. Na snazi su zimski uvjeti na cestama, cestari čiste, vidjet ćemo večeras", rekao je Lozica te dodao kako zasad nije bilo potrebe za intervencijama.

Po prognostičkim modelima objavljenim na stranicama Državnoga hidrometeorološkog zavoda, na Korčuli je temperatura zraka od četiri do 6,6 stupnjeva Celzijevih, a tijekom noći ne očekuje se znatan pad.

Osim Korčule, snijeg je pao i na dijelovima Pelješca te mjestimice na obali i na otocima.

Dva ledolomca uz Mađarske stižu zbog pojave ledostaja na Dunavu

Hrvatske vode pozvale su u pomoć mađarske ledolomce zbog pojave ledostaja - zaleđenosti vodne površine stojećim ledom u punom profilu, na cijelom toku rijeke Dunav kroz Hrvatsku. Nakon koordinacije hrvatske, srbijanske i mađarske strane odlučeno je da će ledolomci na područje Dunava u Osječko-baranjskom i Vukovarsko-srijemskoj županiji doći u poslijepodnevnim satima, stoji u priopćenju.

"Nakon razmatranja hidrološke situacije odlučeno je da se, zbog očekivanih niskih temperatura zraka koje će uvjetovati daljnje pojačanje ledohoda i moguću pojavu potpunog ledostaja na Dunavu, po hitnom postupku angažira prelazak mađarskih ledolomaca na dio sektora Dunava od zajedničkog interesa. To je osobito važno zbog mogućnosti formiranja ledenih čepova i barijera na kritičnim mjestima", rečeno je na sastanku održanom u Somboru.

U priopćenju se dodaje kako je dogovoren dolazak dvaju ledolomca, a u skladu s vremenskim prilikama i daljnjoj prognozi bit će omogućen i dolazak više njih.


Reci što misliš!