Događaji

vrijedno djelo

Živi bili, vino pili: Predstavljena knjiga "Vinkovo u Stankovcima 2"

Živi bili, vino pili: Predstavljena knjiga
NMZ arhiva

U Gradskoj loži održano je predstavljanje knjige „Vinkovo u Stankovcima 2“ autora Tomislava Marijana Bilosnića. Uz autora, knjigu su predstavljali vinski vitezovi Željko Baradić i Radoslav Bobanović, Zdravko Bušić dipl. ing., dr. Ante Kolega i novinar Nediljko Jusup

Ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, Renata Peroš, srdačno je pozdravila sve okupljene u Gradskoj loži na predstavljanju monografske knjige književnika i slikara Tomislava Marijana Bilosnića. Bilosnića je najavila kao pjesnika, književnika, slikara, publicista i fotografa, čovjeka koji plijeni širinom svojih umjetničkih, životnih i istraživačkih preokupacija, renesansnom svestranošću i energijom neumornog tragača za svekolikim čovječjim iskustvom.

Ravnateljica Peroš istaknula je kako je predstavljanje knjige „Vinkovo u Stankovcima 2“ uvod u veliku jubilarnu manifestaciju 20. degustaciju sjevernodalmatinskih vina u Stankovcima, kao i jubilej 50. godina umjetničkog rada i stvaralaštva Tomislava Marijana Bilosnića. Istaknula je zajedništvo i sinergiju Bilosnića sa svojim prijateljima, vinskim vitezovima gospodinom Radoslavom Bobanovićem i Željkom Baradićem, bez kojih se ne bi očuvala najveća, najvažnija, najpoznatija i najživlja gospodarsko – kulturna manifestacija u Zadarskoj županiji Vinkovo u Stankovcima. Izrazila je čestitke autoru Bilosniću i koautorima, organizatorima, Općini Stankovci i načelniku Baradiću, predstavljačima i proizvođačima, nacionalnoj vinarskoj ravnokotarskoj ekipi i proglasila otvorenu promociju knjige „Vinkovo u Stankovcima 2“.

Moderator predstavljanja knjige, novinar Nediljko Jusup, zahvalio se ravnateljici Narodnog muzeja Renati Peroš na ustupanju prostora Gradske lože i na lijepim uvodnim riječima, te najavio vinskog viteza gospodina Željka Baradića. Gospodin Baradić se osvrnuo na važnost stručnih predavanja u vinskom području za educiranje ljudi i upozoravanje na greške u vinskim podrumima. Istaknuo je kako su vinari dostavili 3000 uzoraka ovu jubilarnu godinu, ostavili 6000 litara vina, čija je vrijednost 540.000 kuna. Vinski vitez Radoslav Bobanović, izrazio je zahvalnost svima te govorio o izazovima početaka te istaknuo kako su vina u Zadarskoj županiji dionici svjetskih vinskih putova. 

Gospodin Zdravko Bušić osvrnuo se na prvu degustaciju vina, koja se dogodila prije dvadeset godina u Polači te je na njoj bilo svega 9 izlagača, no situacija se do danas znatno promijenila na bolje. Istaknuo je trud Tomislava Marijana Bilosnića i zahvalio mu uz želju da još dugo godina piše i objavljuje svoja hvalevrijedna djela. Sveučilišni profesor Ante Kolega osvrnuo se na približavanje novih tehnologija u vinarstvo, no uz učenje novih tehnologija treba se vratiti i starim tehnikama, jer kroz povijest su se hrvatska vina odvozila na carski dvor u Beču, u Italiju, te su Turci jako cijenila vina našeg područja. Istaknuo je važnost sorte i položaja u vinarstvu, te rekao kako naše područje ima najbolju i sortu i položaj. Za Bilosnićevu knjigu je rekao da je vinska povijesnica, jer donosi svjedočanstva, vrijedne osvrte i izvorna je tiskovina vinskih događanja kao svjedok kretanja i razvitka Ravnih kotara i novih vinskih tehnika. „Knjige „Vinkovo u Stankovcima 2“ može poslužiti vinogradarima i vinoljupcima u otkrivanju fenomena zvanog vino“, završio je Kolega.

Autor Tomislav Marijan Bilosnić obratio se prisutnima izrazivši zahvalnost svim posjetiteljima i prijateljima kazavši kako vino pripada svima, i bogatima i sriomašnima, umjetnicima i zločincima, kada se slavi i kada se tuguje... Počastio je prisutne pjesmom „Zdravica“ uz citat „ Živi bili, vino pili“. Nakon završetka promocije knjige, druženje sa nastavilo u prostorima Gradske straže uz domjenak.


Reci što misliš!