Događaji

Pod kontrolom

Nema razloga za paniku, mađarski ledolomci sporo, ali prolaze Dunavom

Nema razloga za paniku, mađarski ledolomci sporo, ali prolaze Dunavom
Ilustracija/PIXSELL

Zbog jakog vjetra i snježnih zapuha promet diljem Hrvatske odvija se otežano. Vremenski uvjeti uzrokovali su i kilometrima duge ledostaje na Dunavu gdje je u tijeku akcija mađarskih ledolomaca

Snijeg otežava vožnju mjestimice u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a olujni vjetar stvara nanose i smanjuje vidljivost te uzrokuje probleme u prometu u Istri, Rijeci, Primorju i Dalmaciji. Dijelovi autocesta i državnih cesta su zatvoreni, kao i pojedini mostovi te trajektne i katamaranske linije. Iz HAK-a podsjećaju da je na svim zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj obavezna zimska oprema i pozivaju na oprez.

"Vozače pozivamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, ne kreću na put bez zimske opreme i, ako je moguće, odgode putovanje", govori Zvjezdana Horvat iz HAK-a.Niske temperature uzrokovale su probleme na Dunavu koji je okovan ledom. Ledostaji su dugi nekoliko kilometara, formiraju se nove ledene barijere, a kako Hrvatska nema namjenski izrađene ledolomce, u pomoć su pozvana dva mađarska ledolomca koji probijanjem štite mađarsku, hrvatsku i srpsku stranu Dunava. Ledolomci su krenuli iz Aljmaša prema prema Dalju, Borovu selu i Vukovaru.

"Jutros nakon 7 sati krenuli su nizvodno prema ledostaju i trenutno su probili nekakvih tri kilometra vrlo debelih naslaga leda. Oni se kreću kroz taj led, povremno se moraju vraćati. Tehnologija rada je takva da tu nema nekakve velike brzine. Aktivnost će trajati sve dok se ne probiju na nizviodnu stranu tog zastoja leda", rekao nam je Ivica Nađ iz Hrvatskih voda.Najgore stanje je na području takozvane daljske krivine gdje su ledene barijere veće i od metra, a kako otkriva Nađ, pri zadnjem javljanju mađarski ledolomci su se nalazili dva kilometra uzvodono od sela Dalja. Ističe da nema razloga za nikakvu paniku u javnosti i da trenutni vodostaj Dunava stagnira na 396 cm što je preko metra niže od razine na kojoj se uspostavlja pripravno stanje.
 


Reci što misliš!