Događaji

projekt mobilitas

Jesmo li na tragu rješenja prometnih gužvi u turističkoj sezoni?

Jesmo li na tragu rješenja prometnih gužvi u turističkoj sezoni?

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, u partnerstvu sa 8 mediteranskih zemalja, uhvatit će se u koštac sa gorućim problemom Zadra u turističkoj sezoni – prometnih gužvi

Upravo su prometne gužve ono što nam turisti, ali i domaći stanovnici, zamjeraju tijekom turističke sezone. Ova činjenica utvrđena je anketom provedenom za potrebe Strategije turističkog razvoja Zadra do 2020. godine.

Tako su naši sugrađani kao glavne probleme naveli upravo nedovoljan broj parkirnih mjesta, ali i biciklističkih staza u gradu.

„Svi smo svjedoci brojnih kolona i čepova koji zadese naš grad u srpnju i kolovozu. Osim što nam onemogućuju opušteno kretanje gradom, stvaraju i veliku količinu štetnih ispušnih plinova i pritom posebno mislim na CO2“ - istaknula je ravnateljica ZADRE NOVE, Sanja Peričić.

No, da ne bi sve ostalo na pukom uočavanju problema, iz Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE poručuju kako upravo odobrenim projektom Mobilitas kreću u rješavanje ovog gorućeg problema.

Projekt MOBILITAS – MOBIlity for nearLy-zero CO2 in medITerranean tourism destinAtionS  odobren je za financiranje u sklopu poziva Interreg MED 2014.-2020. u rujnu 2016. godine sa ukupnom vrijednošću od  gotovo 2,5 milijuna eura od čega je 221.875,00 eura namijenjeno ZADRI NOVOJ.

Kroz 30 mjeseci, koliko se predviđa da će projekt trajati, planira se postavljanje i promocija električnih vozila (e-bicikli, e-skuteri, e-autobusi, e-auti) namijenjenih turističkoj uporabi diljem Zadarske županije te pripadajućih stanica za punjenje u cilju redukcije potrošnje CO2 tijekom turističke sezone.

Posebna pozornost obratit će se poticanju ekonomije dijeljenja (bicikli, auti, transportne usluge po potrebi) u svrhu smanjenja vozila na prometnicama,  posljedično i prometnih gužvi.

U planu je i izrada aplikacija koja bi objedinila praćenje stanja na prometnicama u stvarnom vremenu, pružila informacije o dostupnim samoodrživim oblicima transporta (javni prijevoz, bicikli, pješačke zone, najam električnih vozila i sl.), i povezala lokalnu samoupravu sa turističkim dionicima na području Zadarske županije, u svrhu pružanja ključnih informacija o smještajnim kapacitetima i turističkim aktualnostima gostima, ali i lokalnom stanovništvu.

Osim toga izradit će se i dokumenti koji bi trebali osigurati adekvatnu implementaciju održive turističke mobilnosti za budućnost.

„Ukoliko se ovakva rješenja pokažu djelotvorna, planiramo nastaviti raditi na tom tragu i dalje razvijati ideju kako se u budućnosti više ne bi morali brinuti oko problema prometa na Poluotoku nego bi se usmjerili na dodatno obogaćivanje turističke ponude“ – zaključuje Peričić.


Reci što misliš!