Događaji

niz potresa u italiji

U snažnim potresima u srednjoj Italiji zasad nema ozlijeđenih

U snažnim potresima u srednjoj Italiji zasad nema ozlijeđenih
AP Images

Zgrade su se zatresle i u Rimu, gdje su potresi rijetki. Promet podzemnom željeznicom je prekinut iz opreza, školska djeca su poslana kući

Niz snažnih potresa pogodio je u srijedu središte Italije uznemirivši stanovnike koje je i lani pogodio razoran potres, zbog čega su zatvorene stotine škola te prekinut promet željeznicom i podzemnom željeznicom u Rimu.

Tri sata nakon prvog potresa nije bilo dojava o većoj šteti i o ozlijeđenima, premda su se urušile neke zgrade na seoskim područjima načete u lanjskim potresima.

Zbog mećave koja je donijela snijeg u pokrajine Lacij, Marke i Abruzzi i otežala im pristup, mjesni čelnici još ne mogu procijeniti štetu i utvrditi ima li ozlijeđenih.

"Neka područja su zbog snijega bez struje, pa ne rade čak ni mobiteli", rekao je Sante Stragoni, gradonačelnik grada Acquasanta Terme, koji je teško stradao u potresu 24. kolovoza u kojemu je poginulo 300 ljudi. "Na nekim područjima je palo dva metra snijega", izjavio je za televiziju SkyTG24.

Zgrade su se zatresle i u Rimu, gdje su potresi rijetki. Promet podzemnom željeznicom je prekinut iz opreza, školska djeca su poslana kući a muzeji su zamolili posjetitelje da izađu.

Stanovnici u blizini epicentra koji je bio oko 100 km sjeveroistočno od Rima, istrčali su na ulice i u polja dok im se tlo treslo pod nogama.

"Svi su vani. Jako je hladno i vjetrovito", rekla je Lina Mercantini iz seoca Ceselli u pokrajini Umbriji, oko 80 km od epicentra.

Američki geološki institut je izvijestio da su tri najjača potresa bila jakosti 5.3, 5.7 i 5.3. Dogodili su se u razmaku jednog sata.

Svaki je bio na dubini oko 10 km i približno sedam km udaljen od Amatricea koji je stradao u snažnom potresu u kolovozu 2015. Lijepi toranj u Amatriceu koji je lani teško oštećen, u srijedu se ipak srušio, pišu mjesna glasila.


Reci što misliš!