Događaji

Prava radnika

Mrsić: Zakon o zaštiti radničkih potraživanja daje rezultate

Mrsić: Zakon o zaštiti radničkih potraživanja daje rezultate

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ocijenio je u srijedu da Zakon o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, odnosno rješavanje problema neisplate plaće, daje rezultate, pa se nada da će do kraja iduće godine taj problem biti u potpunosti iskorijenjen.

Mrsić je na konferenciji za novinare podsjetio da su se neisplata plaća i neuplaćivanje doprinosa godinama tolerirali no, izmjenama Stečajnog zakona neisplata plaća postala je razlogom za pokretanje stečaja poslodavaca, a izmjenama Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca ta je zaštita proširena. Nakon dva mjeseca učinci tih izmjena su već vidljivi, tvrdi Mrsić.

U slučaju neisplate plaće Inspektorat rada po obavijesti Porezne uprave nalaže poslodavcu da ih odmah isplati, a ako u roku 30 dana to ne učini, dolazi do blokade računa i Agencija umjesto poslodavca isplaćuje najviše do tri minimalne plaće. Ako poslodavac u roku tri mjeseca ne riješi blokadu i problem neisplate plaća pokreće se stečaj, rekao je Mrsić.

Po zadnjim podacima, plaće za rujan nije isplatilo 6293 poslodavca, a za listopad 4087, što je smanjenje za više od dvije tisuće. Broj radnika koji nisu primili plaću za rujan bio je 21.647, a za listopad 11.542 radnika. Dug poslodavaca za rujanske plaće bio je veći od 65,58 milijuna kuna, a za listopadske plaće smanjen je na nešto manje od 35 milijuna kuna. To pokazuje da ima sve manje poslodavaca koji ne isplaćuju plaće radnicima, istaknuo je Mrsić.

Za 2091 poslodavca koji je pokrenuo postupak naplate plaća za rujan, listopad i studeni preko Fine ispostavilo se da su imali sredstva za plaće, pa su ona ovršena i isplaćena radnicima. Od ukupnog broja tih poslodavaca 70 posto ih je imalo sredstva dostatna za isplatu punih plaća, a 62 posto za isplatu 55 posto duga za plaće.

Zakon djeluje pa očekujemo da ćemo idućih mjeseci gotovo u potpunosti iskorijeniti neisplatu plaća, čime će Hrvatska biti na razini europskih zemalja u kojima je neisplata plaća nezamisliva, kaže Mrsić.

Ravnatelj Inspektorata rada Ilija Tadić pojasnio je kako dobivaju od Porezne uprave pregled poslodavaca koji ne isplaćuju plaće s brojem radnika, a od Agencije za zaštitu radničkih potraživanja o poslodavcima koji su podnijeli zbirni zahtjev za isplatu plaća radnicima. Izvijestio je da su s današnjim danom pripremili rješenja za svih 4087 poslodavaca koji nisu isplatili plaće za listopad, a u tom broju su i 3015 onih koji su bili na popisu za neisplatu rujanskih plaća.

Ravnatelj Agencije za osiguravanje radničkih potraživanja Zoran Ostović kaže da slučaju isplate minimalnih neisplaćenih plaća radnicima Agencija preuzima ulogu ovrhovoditelja poslodavčeva računa dok se ne naplati.

Agenciji je zahtjev za prisilnu naplatu neisplaćenih plaća za rujan, listopad i studeni podnio 2091 poslodavac za 10.344 radnika u ukupnom iznosu od 44 milijuna kuna. U cjelosti su prisilno naplaćene plaće s računa 1441 poslodavca za 6368 radnika u iznosu od 24 milijuna kuna. Za ostale je naplata još u tijeku, rekao je Ostović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.