Događaji

Mito i korupcija

Danas je Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Danas je Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u Saboru će se održati okrugli stol pod azivom "Izazovi pred nama - etika, antikorupcijska politika i procesuiranja".

Sudjelovat će glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela, nevladine udruge i svi drugi sudionici borbe protiv korupcije.

Sudionici će analizirati koliko je do sada represivna politika bila uspješna u suzbijanju korupcije, kako se provodi antikorupcijski akcijski plan te će se osvrnuti na suzbijanje korupcije u postupcima jave nabave.

Zorislav Antun Petrović uočava pozitivan trend prema kojem je korupcija nešto neprihvatljivo, a dugotrajnom edukacijom, promjenom mentaliteta i unaprijeđivanjem sustava možemo doći do toga da se korupcija u Hrvatskoj svede na prihvatljivu mjeru, odnosno da nas ne košta puno.

"Dobra stvar je što se o korupciji sve više priča i da smo sve manje tolerantni. Prije 10 godina nikome nije smetalo što dužnosnici imaju svoje vlastite biznise, a sada se sve to pojavljuje na naslovnicama i u udarnim terminima u vijestima na radiju", rekao je Zorislav Antun Petrović.

Procesuriranje višemilijunskih koruptivnih kaznenih djela trebalo bi biti uspješnije, kaže Petrović..

"Naše tužiteljstvo, naše pravosuđe još se mora malo poštelati i postati otpornije na političke pritiske. Tada će biti više presuda s kojima će građani biti zadovoljniji"

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.